Kfor preuzeo prelaz Jarinje na Kosovu

Srbi sa Kosova ne pružaju otpor Kforu i drugim međunarodnim organizacijama, nego kosovskim institucijama (EPA)

Administrativni prelaz Jarinje zatvoren je za saobraćaj i poslije akcije vojnika Kfora, koji su rano u srijedu ujutro preuzeli barikadu u blizini tog prelaza.

Voz na relaciji Kraljevo – Zvečan, nakon redovne kontrole koju su obavili vojnici Kfora oko 9.30 sati, nastavio je put ka Zvečanu, prenosi Tanjug.

Američki vojnici Kfora preuzeli su barikadu na Jarinju oko dva sata ujutro u srijedu i tada su na sat i po priveli dvojicu Srba u bazu Kfora u blizini tog punka.

 

Tadić: Moguća saglasnost o deklaraciji

Predsjednik Srbije Boris Tadić je uvjeren da je moguće postići saglasnost o tekstu deklaracije o Kosovu, jer će tim dokumentom biti uvaženi i interes da se riješi kriza na Kosovu i da se, kroz proces eurointegracija, poveća kapacitet države u odbrani državnih i nacionalnih interesa na Kosovu.

„Saglasnost je moguća. Ako su političari u Srbiji dovoljno odgovorni, imajući u vidu neophodnost rešavanja izazova na Kosovu i neophodnost da kroz proces integracija povećamo kapacitete da se izborimo za naše interese u toj pokrajini, onda će glasati za deklaraciju“, rekao je on novinarima i dodao da su u pisanju deklaracije „sagledana oba ova interesa“.

Na magistralnom putu Leposavić – Raška, ispred barikade koju su preuzeli, vojnici su prepriječili nekoliko vozila hammer i razvukli tri reda bodljikave žice, a na putu su postavljeni ježevi.

Nakon što su pripadnici Kfora suzavcem primorali Srbe da se udalje od barikade, oni su se pomjerili oko 100 metara od prepreke.

Predsjednik Opštine Leposavić Branko Ninić rekao je za Tanjug da će građani sa sjevera Kosova nastaviti s mirnim otporom protiv uspostavljanja prištinskih instutucija na prelazima.

On je kazao da su pripadnici Kfora bez povoda upotrijebli suzavac.

Naglasio je da građani ne pružaju otpor Kforu i drugim međunarodnim organizacijama, nego kosovskim institucijama.

Kfor je također blokirao dva alternativna puta pored prelaza Jarinje i rijeke Ibar koji vode od Leposavića ka Raški.

Uskoro sjednica parlamenta

Srbi su poslije akcije Kfora istovarili nekoliko kamiona šljunka, napravili novu barikadu i trenutno su na oko 100 metara od te barikade.

Građanima je na licu mjesto ukazana pomoć i ispirane su im oče nadražene suzavcem.

Vojnici Kfora poslije akcije izašli su iz baze „Nothing Hill“ kraj Leposavića s nekoliko vozila i stoje na magistralnom putu ka Kosovskoj Mitrovici.

Podsjetila je da je skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju zatražio od Vlade Srbije da parlamentu dostavi takav dokument i da će, pošto on stigne u skupštinsku proceduru, zakazati tu sjednicu.Ona je, na pitanje poslanika Srpske radikalne stranke (SRS) kada je planirana ta sjednica, rekla da ne može govoriti o tačnom terminu dok ne dobije od Vlade Srbije taj dokument.Predsjednica Narodne skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će sjednica parlamenta na kojoj će poslanici razmatrati prijedlog deklaracije o Kosovu najvjerovatnije biti održana do kraja sedmice.

Poslanik SRS-a Zoran Krasić je na početku radnog dana u parlamentu pitao Slavicu Đukić Dejanović za kada je planirala da zakaže tu sjednicu budući da je Kfor probio barikade na administrativnom prelazu Jarinje.

Sjednici u srijedu, kao i prethodnih 15 dana, od opozicije prisustvuju samo poslanici SRS-a. Ostali ne učestvuju u skupštinskom radu jer su nezadovoljni što parlament ne raspravlja o Kosovu.

Izvor: Agencije