KFOR provodi redovnu vježbu na sjeveru Kosova

Konvoj se kretao u srijedu prema Prizrenu, a u četvrtak prema sjeveru Kosova (EPA)

KFOR je potvrdio u četvfrtak da se konvoj njegovih vozila kreće prema sjeveru Kosova, ali dodaje da je riječ o redovnoj vježbi.

Riječ je o redovnoj vježbi, kako bi snage bile spremne da se brzo rasporede po cijelom Kosovu, u skladu sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244, navedeno je na Twitter nalogu KFOR-a.

Konvoj se kretao u srijedu prema Prizrenu, a u četvrtak prema sjeveru Kosova, dodaje se na Twitter nalogu KFOR-a.

Glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso rekao je za Kos sev da je riječ o uobičajenoj vojnoj vježbi jedinica KFOR-a, koja traje od srijede i koja se odvija na čitavom Kosovu u nekoliko pravaca – također u zoni zapad i istok.

“Naprimjer, jučer [srijeda] jedinice KFOR-a su se kretale od Uroševca ka Prizrenu i, maltene, niko nije primjetio”, kazao je Grasso.

On je dodao da “nema posebne mete” i da je u pitanju vježba jedinica koje će se po završetku vježbe vratiti u svoje kampove.

Odluka o formiranju vojske Kosova

Kos sev navodi da je Grasso time “demantirao navode Tanjuga o tome da KFOR nosi opremu za blokadu granice”.

Tanjug je ranije u četvrtak javio da je više od 45 vozila KFOR-a ušlo na sjever Kosova, nešto prije 10:00 sati, da se kreću u koloni i, prema informacijama sa terena, idu u pravcu Leposavića, što Grasso potvrđuje.

Navedeno je, također, da, pored borbenih vozila, nose i opremu za blokade i pravljenje barijera, ali se nigdje ne spominje “blokada granice”.

Pokreti KFOR-a na sjeveru Kosova dolaze u trenutku već podignutih tenzija i najave da će Skupština Kosova u petak donijeti odluku o formiranju vojske Kosova. 

Komandant združenih snaga NATO-a u Napulju, admiral James Foggo, rekao je u srijedu da je formiranje vojske Kosova nešto o čemu “suvereno odlučuju” vlasti Kosova.

Izvor: Agencije