Khamenei: Evropa ne treba slijediti siledžijsku politiku SAD-a

Ajatolah Ali Khamenei kaže da će Iran 'pocijepati' nuklearni sporazum ako iz njega izađe SAD (Arhiva)

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Khamenei, izjavio je da Teheran neće prihvatiti pritiske evropskih zemalja na njegovu regionalnu politiku i raketni program, javila je iranska državna televizija, prenosi Reuters.

“Miješanje Evropljana u raketni program Irana i našu regionalnu politiku… za Iran je neprihvatljivo da Evropljani slijede siledžijsku politiku Amerike”, kazao je Khamenei.

On je rekao da će se Iran držati 2015. godine potpisanog nuklearnog sporazuma ako to urade druge zemlje potpisnice, ali da će ga “pocijepati” ako iz njega izađe SAD.

Dodao je da je Iran odlučan da nastavi sa svojim raketnim programom i pored pritiska Evrope i SAD-a.

Khamnei je nešto kasnije u srijedu odbacio agresivne kritike koju je na račun Teherana uputio američki predsjednik Donald Trump, nazvavši ih “bulažnjenjem i velikim lažima”, koji dolaze od “divljaka”, prenosi AFP.

‘Bulažnjenja i velike laži divljaka’

“Ne želim trošiti vrijeme odgovarajući na bulažnjenja i velike laži divljaka koji je američki predsjednik”, kazao je on u obraćanju studentima u Teheranu, koje je objavio na svom kanalu na “Telegramu”.

Čelnici Velike Britanije, Francuske i Njemačke ranije su, nakon negativnog odgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa iranskom nuklearnom sporazumu, potvrdili kako su i dalje privrženi sporazumu s Iranom.

Oglasio se i Kremlj, koji smatra da takva odluka “neće imati direktan utjecaj na primjenu sporazuma”, dok je šefica evropske diplomatije Federica Mogherini poručila da SAD ne može jednostrano poništiti nuklearni sporazum između Irana i šest svjetskih sila iz 2015. godine.

Sporazum, zvanično poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije, potpisalo je šest država pored Irana – Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD – za vrijeme mandata bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame.

Inspektori Ujedinjenih naroda su ranije saopćili kako Iran poštuje dogovor, uključujući i ograničenje o bogaćenju uranija.

Izvor: Agencije