Khamenei Irancima: Ne dozvolite da vas EU namagarči

'Američko neprijateljstvo prema Iranu očito je', rekao je Khamenei (EPA)

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, poručio je vladi svoje zemlje da ne dopusti da je izigraju europske potpisnice nuklearnog sporazuma koji je Iran 2015. sklopio s velikim silama, ali se iz njega povukao američki predsjednik Donald Trump, prenosi Reuters. 

Europske saveznice Njemačka, Francuska i Velika Britanija ne slažu se s Trumpovom odlukom i pokušavaju očuvati sporazum, koji smatraju važnom polugom za kontrolu razvoja nuklearnog oružja Irana.

“Američko neprijateljstvo prema Iranu očito je. Srce našeg neprijatelja puno je neprijateljstva prema Islamskoj Republici. Ne dajte da vas namagarče Europljani”, rekao je Khamenei, a prenijela državna televizija.

Američke sankcije

Iran je pozvao Europsku uniju da učini više kako bi pokazala predanost sporazumu. Europljani su uspostavili posebni mehanizam za poslovanje s Iranom (Instrument za podršku trgovinskoj razmjeni, INSTEX) za nedolarsko plaćanje kako bi izbjegli američke sankcije. 

Prema Zajedničkom cjelovitom akcijskom planu (The Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), koji je Iran potpisao s pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, Njemačkom i Europskom unijom, sankcije su Iranu ukinute 2016. u zamjenu za odustajanje od nuklearnog programa.

Washington je lani Iranu ponovno uveo sankcije, kažnjavajući posebno iranski naftni te bankarski sektor.

Izvor: Agencije