Khamenei o ukidanju funkcije predsjednika

Ali Khamenei: Prema iranskom Ustavu, vrhovni vođa inicira ustavnu promjenu, a birači je potvrđuju (EPA)

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Khamenei spomenuo je mogućnost ukidanja dužnosti predsjednika republike u korist jačanja parlamentarnog sistema u zemlji, što je udarna vijest u iranskim medijima.

“U sadašnjoj situaciji politički režim je predsjednički i predsjednika republike direktno bira narod, što je dobro. No, ako nam se jednog dana, u ne tako dalekoj budućnosti, učini da je parlamentarni režim bolji za izbor izvršne vlasti, neće biti problema promijeniti sadašnji sistem”, rekao je Khamenei tokom posjete jednoj iranskog pokrajini.

Iranski štampani mediji su tu rečenicu objavili na naslovnim stranicama.

“Vraćanje dužnosti premijera moguće je u bliskoj budućnosti”, izvijestio je proreformski list Etemad i dodao da je Khamenei “otvorio put za raspravu o ustavnoj promjeni”.

Konzervativni list Resalat naslovio je članak s “Parlamentarni režim, problema nema”.

Izbjegavanje komentara

Mediji općenito izbjegavaju komentirati izjave vrhovnog vođe koji svoju misao nije razradio.

Islamska Republika Iran je u prvih  desetak godina postojanja imala instituciju predsjednika, izabranog na biralištima, i premijera, kojeg imenuje parlament. Premijerska dužnost ukinuta je 1989. godine.

Prema iranskom Ustavu, vrhovni vođa inicira ustavnu promjenu, a narod je potvrđuje izjašnjavanjem na biralištima.

Neki analitičari smatraju da je ova ajatolahova izjava zapravo upozorenje nasljednicima konzervativnog iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada da ne pokušaju prekoračiti svoje ovlasti nauštrb utjecajne iranske uleme.

Izvor: Agencije