Khan odgovorio Trumpu: Migranti nisu kriminalci

Sadiq Khan: Ideja Donalda Trumpa da za kriminal u Londonu optuži imigrante iz Afrike je apsurdna (EPA)

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan je izjavio u petak kako je apsurdno da američki predsjednik Donald Trump krivi imigrante za porast kriminala u britanskoj prijestolnici.

Trump je prethodno, u intervjuu za britanski list The Sun, kritizirao gradonačelnika Londona, jer se, kako je naveo, nije suprotstavio “teroristima” i optužio ga je za porast kriminala u britanskoj prijestolnici, prenijela je agencija Reuters.

“Ideja da za to optužite imigrante iz Afrike je, po meni, apsurdna i trebali bismo ga pozvati kada to uradi”, rekao je Khan.

Kritizirao i Theresu May

Trump je za The Sun kazao kako misli da je Khan “uradio veoma loš posao po pitanju terorizma” i “veoma loš posao po pitanju kriminala … ako pogledate sve te užasne stvari koje se tamo događaju, sa svim tim kriminalom koji je unijet”.

Trump je u intervjuu kritizirao i britansku premijerku Theresu May, zbog njene “mekše” strategije Brexita, te evropske lidere, jer su, kako je istakao, uništili svoju kulturu i identitet dozvolivši milionima migranata da uđu u Evropsku uniju.

Izvor: Agencije