Khazali prijeti Izraelu u slučaju napada na Irak

Asaib Ahl al-Haq kaže da će on biti prvi koji će se odazvati ako Izrael napadne Liban ili Siriju (EPA)

Qais Khazali, generalni sekretar pokreta Asaib Ahl al-Haq, zaprijetio je Izraelu snažnim odgovorom u slučaju da napadne Irak pod bilo kojim izgovorom te predviđa da će irački parlament glasati za povlačenje američkih trupa iz države u sljedećih nekoliko mjeseci.

On je u intervjuu za agenciju Associated Press izjavio da se Irak ima pravo braniti u slučaju da Izrael napadne ciljeve unutar teritorije te države pod bilo kojim izgovorom.

Na pitanje o sve češćim izraelskim zračnim napadima na iranske interese u Siriji odgovorio je da se čini kao da te dvije snage kreću u sukob, koji bi se mogao pretvoriti u regionalni rat.

Prva faza bit će politička

Naglasio je da će Irak biti uvučen u taj sukob ili rat samo ako ga Izrael direktno napadne.

Također je rekao da će on biti prvi koji će se odazvati ako Tel Aviv napadne Liban ili Siriju i “ako im bude potrebna naša pomoć”.

Khazali predviđa da će Parlament glasati za povlačenje američkih snaga iz Iraka u sljedećih nekoliko mjeseci, ističući da više ne postoji opravdan razlog za njihov ostanak nakon poraza grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Skrenuo je pažnju i na to da, ako Sjedinjene Američke Države žele silom nametnuti svoje prisustvo u Iraku i zaobići irački Ustav i parlament, Irak može uzvratiti na isti način i istisnuti ih silom, međutim, prva faza bit će politička.

“Mislim da se više od polovine članova Parlamenta protivi američkom vojnom prisustvu u principu”, rekao je.

Naglasio je da bi manja grupa američkih savjetnika i trenera za logistička pitanja mogla ostati u Iraku, u skladu s onim što odredi zajednička komisija, kako bi se utvrdio njihov broj i lokacije.

Trump naljutio iračke političare

“Sve druge poteze iračkog parlamenta irački narod i političke frakcije, među kojima je i naša, smatrat će kršenjem suvereniteta, a to nećemo dopustiti.”

Asaib Ahl al-Haq postigao je značajne rezultate na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima u Iraku, a Khazali sada predvodi parlamentarni blok od 15 zastupnika.

Američki predsjednik Donald Trump naljutio je iračke političare kad je posjetio američke vojnike u vojnoj bazi u pokrajini Anbar, na zapadu zemlje, bez susreta s iračkim zvaničnicima, nakon čega su pozivi za povlačenje američkih trupa iz Iraka postali sve glasniji.

Izvor: Agencije