Kibernetski spor SAD-a i Kine

U kibernetskom sporu, Amerikanci su optužili Kineze, da pod okriljem vlade u Pekingu, hakuju na hiljade kompanija i vladinih ustanova i da podatke do kojih su došli na takav način zatim koriste u globalnom suparništvu.

Kinezi odbacuju optužbe iz SAD-a.

U martu 2011. godine je objavljeno da su računari u vladinom i privatnom sektoru, poput onih koji su važni za američku odbranu kao što je Lockhead Martin, na udaru hakera.

Pronađena veza

Pet mjeseci kasnije skupina hakera ‘provalila’ je sigurnosne sisteme u 71-oj kompjuterskoj mreži – od vlade i korporacija do međunarodnih organizacija. Nedavno se oglasio i New York Times:

“Prošlog oktobra smo pripremali tekst o financijama kineske vladajuće obitelji zbog čega su nam iz Kine poručili da možemo očekivati posljedice. Jedna od njih je mogla biti upad hakera u naš sustav. O svemu smo obavijestili FBI nakon čega je ustanovljeno da sve ukazuje da su to učinile kineske oružane snage”, govori Marc Frons, šef informacijskog odjela u NYT.

New York Times je ipak objavio priču o tome kako je obitelj kineskog premijera nagomilala bogastvo procijenjeno na  2 milijarde i 700 miliona dolara.

Istodobno je angažirao stručnjake iz kompanije Mandiant koji su pronašli vezu između kineske vojske i grupe hakera.

“Dokazi do kojih smo došli prilično jasno pokazuju da ovdje nije samo riječ o skupini hakera koji rade na svoju ruku. Oni su dio jedinice 61398 unutar Narodne oslobodilačke vojske (PLA-People Liberation Army). Kineska komunistička partije ne samo da je svjesna kakve su njihove aktivnosti, nego ih podržava”, ističe Grady Summers, potpredsjednik kompanije Mandiant.

Analitičari kažu da Kinezi, pod vladinim sponzorstvom, najviše kradu intelektualno vlasništvo, javlja iz Washintona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

“Kina se zaista fokusira na ekonomsku špijunažu, kradeći intelektulano vlasništvo, trgovačke tajne, pregovaračke strategije…te ih prosljeđuje svojim kompanijama koje ih koriste u globalnom suparništvu s američkim i drugim zapadnim kompanija. To je ono što je drugačije u odnosu na ostale hakere”, ukazuje Dmitri Alperovitch, sigurnosna tehnološla kompanije CrowdStrike.

Kineska vlada energično odbacuje svaku optužbu iznesenu u izvještaju kompanije Mandiant.

Smješteni u Šangaju

“Mnogo smo puta rekli da su hakerski napadi transnacionalni i anonimni. Iznimno je teško utvrditi odakle ti napadi dolaze. Ne znamo kako bi dokazi u takozvanom izvještaju mogli biti održivi”, veli Hong Lei, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Jedinica kineske vojske, optužena za hakerstvo, smještena u predgrađu Šangaja, navodno je ukrala na stotine terabajta informacija uglavnom od Amerikanaca. Među oštećenim kompanijama, kažu američki stručnjaci za računarsku sigurnost, su Google, Facebook i Microsoft.

Izvor: Al Jazeera