Kijev: Holandski referendum napad na jedinstvo Evrope

Holandski glas protiv sporazuma o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji “napad je na jedinstvo Evrope”, ocijenio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, iako evropski čelnici ističu da se njihov pristup prema Kijevu neće promijeniti.

“Pravi cilj organizatora ovog referenduma nije sporazum o pridruživanju između Ukrajine i EU-a… Ovo je napad na širenje evropskih vrijednosti”, rekao je Porošenko, prenosi agencija Hina.

Dodao je da Ukrajina ne smatra da je njena saradnja s EU-om ugrožena.

“Uvjeren sam da ovo nije strateška prepreka za Ukrajinu na putu prema Europi”, rekao je. “Nećemo skrenuti s puta evropske integracije.”

Protiv sporazuma bilo je 61 posto birača, a za 38 posto. Odziv je bio 32 posto, malo iznad praga od 30 posto potrebnog da bi referendum bio valjan.

Referendum nije obavezujući, no mnogi ga smatraju neugodnim udarcem za Holandiju koja u ovom polugodištu predsjeda EU-om, a i Holandska vlada neće ga moći zanemariti.

Reakcije svjetskih čelnika

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kazao je da je “žalostan” zbog toga što se dogodilo, a predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk poručio je da će se sporazum s Ukrajinom “i dalje privremeno primjenjivati”.

Predsjednik Kluba poslanika Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu Manfred Weber kritizirao je holandskog premijera Marka Ruttea i holandske elite što nisu bili dovoljno aktivni uoči referenduma. Rekao je da je rezultat glas “protiv Ruttea, protiv Evrope, protiv migracije, protiv svega”, u intervjuu za dpa.

Sporazum se odnosi na jačanje političkog dijaloga i trgovine, no minirali su ga holandski euroskeptici koji su referendum pretvorili u izjašnjavanje o EU-u.

Odbacivanje sporazuma je pobjeda za ruskog predsjednika Vladimira Putina koji se protivi približavanju Ukrajine EU-u.

Kremlj je ocijenio kako je referendum dokaz da Holanđani ne vjeruju u sporazum.

“Holandski građani imaju pitanja, puni su nepovjerenja. To su pokazali”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

SAD je također izrazio razočaranje, poručivši da su tješnje veze Ukrajine sa Zapadom u njenom interesu.

Nastavak podrške

Francuska i Njemačka poručile su da će nastaviti primjenjivati sporazum s Ukrajinom.

“I dalje ćemo podržavati Ukrajinu i, što se nas tiče, u našim zemljama (Francuskoj i Njemačkoj) ćemo primjenjivati sporazum o pridruživanju”, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande novinarima nakon sastanka francuske i njemačke vlade u Metzu.

Angela Merkel je dodala da će holandske vlasti odgovoriti na taj referendum u saradnji s “europskim ustanovama”. “Riješili smo i druga teška pitanja, pa ćemo i ovo. Prepustit ćemo to Holanđanima i evropskim institucijama”, kazala je.

Britanski premijer David Cameron izrazio je nadu da holandska odluka neće utjecati na britanski referendum o članstvu u EU-u, istaknuvši da je na britanskom referendumu riječ o “posve drukčijem pitanju”.

Sveobuhvatni politički, trgovinski i odbrambeni sporazum o pridruženom članstvu EU-Ukrajina privremeno se primjenjuje od januara, no moraju ga ratificirati sve države članice EU-a u cijelosti kako bi imao punu pravnu snagu. Holandija je jedina država članica koja to još nije učinila.

Dok se sporazum ne ratificira, neće se primjenjivati sve njegove odredbe. Suspendirane su odredbe koje se odnose na vanjsku i sigurnosnu politiku, prevenciju sukoba, kontrolu naoružanja i borbu protiv terorizma.

Ne primjenjuju se niti poglavlja koja se odnose na unutrašnje poslove poput azila i upravljanja granicama, pranja novca, borbe protiv droga, kriminala i korupcije te pravosudnu saradnju.

Izvor: Agencije