Kijev: Ne treba nam ruski plin i ugalj

U sjeni vojno-političkih obračuna, nastavlja se ozbiljna energetska kriza u Ukrajini. Kijev tvrdi da im ruski plin više ne treba.

Istovremeno, prekinuli su opskrbu Krima strujom, što je izazvalo revolt Moskve, koja je kao kontramjeru uvela restrikcije na izvoz uglja u Ukrajinu.

Fokus je prvo bio na plinu, zatim struji, da bi se danas razgovaralo o uglju. Ukrajinska industrija uveliko zavisi od uglja kao jednog od njenih glavnih pokretača.

Naručene zalihe iz Južne Afrike

Iako ima vlastite rudnike, oni se nalaze na istoku države – teritorije koje kontrolišu ruski separatisti koji su također, nakon odluke Moskve, obustavili isporuke tog energenta ostatku Ukrajine.

Međutim, ukrajinski ministar energetike tvrdi kako Kijev ima dovoljno zaliha za naredni mjesec, a iz Južne Afrike naručene su i dodatne zalihe.

“Štaviše, tih 250 hiljada tona uglja iz Južne Afrike trebalo bi nam biti dovoljno za narednih 45-50 dana, kako bi održali stabilan sistem proizvodnje. Tokom tog perioda, sigurno ćemo pronaći rješenje za nabavku tog energenta iz Južne Afrike ili drugih dobavljača”, rekao je ukrajinski ministar energije Volodymyr Demchyshyn.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera