Kijev postavlja svoje uvjete za plave kacige u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik kazao da u mirovnim snagama ne bi smio biti niti jedan ruski vojnik (EPA)

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je ocijenio da bi mirovna operacija na istoku Ukrajine mogla omogućiti napredak u tom sukobu, ali je postavio svoje uvjete za tu ideju koju je prvi put ove sedmice spomenuo ruski predsjednik Vladimir Putin.

Moskva se do sada protivila dugotrajnim zahtjevima Kijeva u vezi slanja pripadnika plavih kaciga na istok Ukrajine, ali u utorak je ruski predsjednik rekao da je sklon slanju mirovnih snaga čiji bi mandat bio ograničen na zaštitu promatrača Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESC) i na crti razgraničenja između područja pod kontrolom Kijeva i  proruskih separatista.

“Raspoređivanje pripadnika UN-ovih plavih kaciga na cijelom području Donbasa predstavljalo bi stvarni napredak u mirovnom procesu”, ocijenio je ukrajinski predsjednik u govoru pred parlamentom.

Lako naoružana misija

Eventualna misija treba biti “raspoređena na cijeloj okupiranoj teritoriji, uključujući dio koji Kijev ne kontrolira na rusko-ukrajinskoj granici” kojom, kako smatraju Kijev i Zapad, oružje i borci iz Rusije i dalje ulaze na ukrajinsku teritoriju, nastavio je.

U tim mirovnim snagama ne bi smio biti niti jedan ruski vojnik, naveo je.

Rusija je u utorak tražila od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da dopusti raspoređivanje lako naoružane vojne misije na istoku Ukrajine, ali jedino za zaštitu promatrača OESC-a u tom području, gdje je u sukobu od aprila 2014. poginulo više od 10.000 osoba.

Gotovo 600 promatrača OESC-a kontrolira poštivanje mirovnih sporazuma u Ukrajini. U aprilu je jedan američki pripadnik poginuo u eksploziji mine pri prolasku ophodnje.

“Rad na toj inicijativi nije razlog da se Moskvi ukinu postojeće međunarodne sankcije. One moraju ostati na snazi do potpune uspostave suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine”, upozorio je Porošenko.

On je također isključio bilo kakvu ukrajinsku vojnu opereciju zauzimanja teritorija koji su sada pod kontrolom pobunjenika i spomenuo rizik brojnih civilnih žrtava i nemogućnost suprostavljanja pet puta većoj ruskoj vojsci.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava separatiste, što Moskva odbacuje.

Ministar odbrane samoproglašene pobunjeničke republike Doneck Vladimir Kononov je podržao rusku inicijativu. On je insistirao da se eventualno raspoređivanje UN-ove snage odvija samo duž crte kontakta ukrajinskih snaga i proruskih separatista u dogovoru sa separatistima.

Izvor: Agencije