Kijev: Ukrajini ne treba ruski plin

Ukrajina je povećala kapacitet obrnutog toka plina, navode iz Kijeva (EPA)

Ukrajina je poručila Rusiji kako im za sljedeću zimu nije potreban plin iz te zemlje, s obzirom na to da imaju dovoljno vlastitih zaliha, kao i onih iz pomoći Evropske unije.

Ministar energetike Volodimir Demčišin smatra kako Rusija nije svjesna potrebe konkurentnosti cijena.

Sve dok je cijena njihovog plina veća od tržišne ili evropske, poručio je, ruski plin Ukrajini neće trebati.

To je, dodao je, pitanje trgovine, koje ne bi trebalo utjecati na geopolitiku.

“U posljednje vrijeme, povećali smo kapacitet obrnutog toka za 30 do 60 miliona kubnih metara dnevno. Tako da sada zima u Ukrajini može proteći bez potreba za većim količinama plina, koje bi se tražile od Rusije. Sada imamo taj luksuz i, što je vrlo važno za nas, sjedimo za stolom kao jednaki partneri”, poručio je Demčišin.

Pregovori u aprilu

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak najavio je u petak da će sljedeća runda trilateralnih razgvora Rusije, Ukrajine i Evropske unije o snabdijevanju Ukrajine plinom biti održana u aprilu.

Tokom jučerašnjih razgovora, sve strane su se složile da se nastave konsultacije o isporuci tzv. ljetnog paketa plina, prenijele su agencije.

Nakon što se sastao sa predstavnicima Ukrajine i Evropske unije u Briselu, Novak je u televizijskom komentaru, rekao da će ruska Vlada razmotriti i popust za isporuke plina Ukrajini u drugom kvartalu i da će klauzula “uzmi ili plati” biti usvojena 1. aprila, prenosi Tanjug.

Klauzula podrazumijeva da izvoznik uvijek ima garanciju da će određena suma biti uplaćena, bez obzira na to koliko plina povuče uvoznik.

Izvor: Al Jazeera i agencije