Kikanović: Imao sam odličan odnos s navijačima Crvene zvezde

Elmedin Kikanović je reprezentativac Bosne i Hercegovina i član francuskog Monaca (EPA)

Centar košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Elmedin Kikanović (29) briljira ove sezone u francuskom Monacu, koji bilježi odlične rezultate. Košarkaš koji je u dosadašnjoj karijeri igrao i za tuzlansku Slobodu, beogradsku Crvenu zvezdu, ruski Enisey, francuski Nancy te njemačku Albu prvi je strijelac i skakač Monaca u Ligi prvaka Fiba, u kojoj se francuski tim plasirao u šesnaestinu finala.

Kikanović govori i o slučaju Alena Omića, slovenskog reprezentativca bh. porijekla koji je loše primljen od navijača Crvene zvezde zbog njegove nacionalne pripadnosti, svojim utiscima kada je igrao za beogradski klub, dosadašnjim rezultatima i ambicijama Monaca. Nezaobilazna tema bila je i reprezentacija Bosne i Hercegovine, kojoj slijedi nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini. Bh. selekcija zauzima drugo mjesto sa tri boda u grupi E, iz vodeće Francuske sa četiri, a ispred Rusije sa tri i Belgije sa dva boda nakon dva kola.

  • Kako Vam je bilo igrati u Crvenoj zvezdi u periodu od 2007. do 2010. godine i kakav ste odnos imali s navijačima beogradskog kluba?

– Bilo mi je izuzetno lijepo i nosim lijepe uspomene iz tog perioda. To je bio moj prvi inostrani angažman, mada nisam nikad doživljavao Beograd kao inostranstvo. Crvena zvezda je klub s ogromnom tradicijom i velikom armijom navijača, pa mi je bila čast biti dio jednog takvog kluba tri godine. Kao mlad igrač, doživio sam nevjerovatne emocije koje neki igrači ne dožive za cijelu karijeru. Kad to kažem, mislim prije svega na ‘vječiti derbi’ protiv Partizana i naboj koji takve utakmice donose. To mi je mnogo pomoglo u nastavku karijere. Odnos s navijačima tokom sve tri godine igranja u Crvenoj zvezdi bio je odličan. U tom trenutku situacija u klubu je bila daleko od idealne, klub je bio pritisnut finansijskim problemima, ali podrška navijača nikada nije izostala.

  • Jeste li imali problema kao što sada ima Alen Omić, kojeg su ‘Delije’ proglasile nepoželjnim u Crvenoj zvezdi zbog nacionalne pripadnosti, a rođeni ste u Tuzli kao i on?

– Nisam imao takvih problema.

  • Da li će se zvižduci dijela navijača Crvene zvezde, koji su Omića proglasili nepoželjnim u ovom klubu, odraziti na njegove igre i privatni život u Beogradu?

– Nemam poseban komentar na pitanje o Alenu Omiću. Niko ne piše o tome da mu je 90 posto navijača Zvezde aplaudiralo i pružilo podršku, a da je u utakmici s Partizanom doživio ovacije. Nema potrebe da se širi negativna priča. Pustimo ga da na miru radi ono što najbolje zna.

  • Koliko Vam znači to što ste vodeći strijelac i skakač Monaca u Ligi prvaka Fiba?

– Najviše mi znači što smo zabilježili niz od 13 uzastopnih pobjeda. Naravno, zadovoljan sam i svojim dosadašnjim učinkom. Međutim, svjesni smo da su najvažnije utakmice pred nama i da su sve ekipe dodatno motivisane protiv nas. Uskoro slijedi play-off Lige prvaka i nadam se da ćemo maksimalno spremni dočekati odlučujuće duele.

  • Šta je presudno za odlične igre francuskog tima u Ligi prvaka i koje su ambicije ove sezone?

– Primarni cilj je plasman na Final Four. To neće biti nimalo lako, jer je takmičenje jako i dosta ekipa ima velike ambicije u ovom takmičenju. Nema posebne tajne. Mislim da je ekipa odlično selektirana, brzo smo našli hemiju u ekipi i za sada to odlično ide. Trudimo se, iz treninga u trening, iz utakmice u utakmicu, podići nivo igre. Imamo određenih problema s povredama, što nam remeti planove, ali nadam se da će nas do kraja sezone povrede zaobići.

  • Monaco je vodeći u prvenstvu Francuske sa 14 pobjeda i pet poraza nakon 19 kola. Jeste li očekivali ovakav trenutni plasman?

– Ekipa je puno promijenjena u odnosu na prošlu sezonu. Ostala su samo tri igrača koja su prethodno nastupala za Monaco i bilo je malo skepse u smislu kako će to sve funkcionisati. Međutim, odlično smo se pripremili, bili svi na okupu, maksimalno odrađujući sve zadatke postavljene pred nas. Ušli smo u seriju pobjeda, podigli samopouzdanje, pronašli našu igru i možemo biti zadovoljni dosadašnjim dijelom sezone.

  • Kakav je kvalitet francuske lige u kojoj nastupa 18 klubova?

– Kvalitet je dobar, pošto se takmiči nekoliko ekipa s ozbiljnim budžetima, poput Asvela, Strasbourga, Monaca, Limogesa, Le Mansa, Gravelinesa… I ekipe iz donjeg dijela tabele su konkurentne i nigdje se ne može računati na sigurnu pobjedu. Igra se jako, s mnogo fizičkog kontakta. Akcenat je na atleticizmu i nije nimalo lako igrati ovu ligu.

  • Koji su ciljevi Monaca u četiri takmičenja?

– Plasman na Final Four Lige prvaka, borba za titulu prvaka Francuske te borba za trofej u Leaders kupu i Kupu Francuske. Borit ćemo se na četiri fronta i dosta je izazova pred nama. Vjerujem da, ako nas zdravlje posluži, možemo ispuniti postavljene ciljeve.

  • Nadate li se pobjedi Bosne i Hercegovine protiv Belgije u trećem kolu kvalifikacija za SP 2019. i kakve su mogućnosti bh. tima u nastavku ovog ciklusa?

– Utakmica s Belgijom je svakako najvažnija. Moramo iskoristiti prednost domaćeg terena i ostvariti važnu pobjedu. Nadam se velikoj podršci navijača i punoj Skenderiji. S pobjedom bismo zadržali realne šanse za prolazak dalje. Belgija ima dva poraza iz dvije utakmice i sigurno da ovu utakmicu vidi kao posljednju šansu da uhvati priključak. Znamo šta nam je činiti i dat ćemo sve od sebe da pobijedimo.

Izvor: Al Jazeera