Kilometarske kolone, čekanja na granici do dva sata

Na pojedinim pravcima u Hrvatskoj kolone su i do 10 kilometara, dok su čekanja na granici od sat do dva (Žarko Baši? / Pixsell)

Na cestama i autocestama u svim državama bivše Jugoslavije ovog su vikenda uslijedile velike gužve u prometu, a najveće poteškoće očekuju se na prometnicama u Sloveniji i Hrvatskoj.

Na pojedinim pravcima u Hrvatskoj kolone su i do 10 kilometara, dok su čekanja na granici od sat do dva.

Više od sedam kilometara duge su kolone vozila na dva granična prijelaza u Istri, Kaštelu i Plovaniji te oko pet kilometara kod tunela Učka, izvijestila je istarska policija.

“Pojačan je promet na ulazu u istarska turistička odredišta, naročito na cestama koje vode prema Umagu, Poreču, Rovinju i Puli,” doznaje se u istarskoj policiji.

Uz činjenicu da se posljednji vikend u srpnju smatra vrhuncem turističke sezone, zbog dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina u Sloveniju posebno velike gužve uslijedile su na području Ljubljane i sjeveru te države.

I na autocestama na ulazu u Hrvatsku sa sjevera i zapada već su počele, pa su Hrvatske autoceste pripremile 20.000 bočica vode koje će dijeliti putnicima koji zastanu u kolonama na naplatnim postajama Lučko, Sveta Helena, Rupa i Sveti Rok.

Istovremeno, HAC je pozvao i same putnike da se pripreme i ponesu dovoljno tekućine kako bi se pripremili na eventualno čekanje u kolonama.

Uz to, svima se savjetuje da prije putovanja provjere stanje na cestama na stranicama www.hac.hr, www.arz.hr, www.hac-onc.hr ili www.hak.hr kako bi se informirali i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na autocesti odabrali alternativni pravac putovanja.

Zbog sve učestalijih prometnih nesreća na autocestama vozače se moli na dodatni oprez te ističe važnost praćenja prometne signalizacije i poruka o uvjetima na cesti te ograničenju brzine na pojedinim dionicama autoceste, odnosno obavijesti o eventualnim obilascima te alternativnim pravcima.

Gužve zbog Putina

Jake sigurnosne mjere vezane uz posjet Vladimira Putina Sloveniji izazvale su velike zastoje i gužve na cestama već u jutarnjim satima na slovenskim putnim pravcima, ali i u susjednim zemljama.

Devetkilometarska kolona vozila prema slovenskoj agenciji za ceste DARS jutros je stvorena kod mjesta Draženci, u smjeru juga, prema graničnom prijelazu s Hrvatskom Macelj, budući da na tom dijelu teku radovi na gradnji punog profila autoceste.

Slovenski centar za prometne informacije objavio je da je jutros zbog gužvi putovanje prema jugu od graničnog prijelaza s Austrijom Šentilj do granice potrebno oko jedan sat više nego u uobičajene dane vikenda, dok se na Gruškovju za ulazak u Hrvatsku preko Macelja čeka oko pola sata.

Duže se čeka na ulazak u Hrvatsku i na graničnim prijelazima u Istri, te na Bregani, gdje je za izlazak iz Slovenije potrebno čekati skoro pola sata.

Prema slovenskim prometnim servisima, gužve su i na graničnim prijelazima s Mađarskom zbog mnogo turista koji su umjesto pravca kroz središnju Sloveniju za odlazak prema jugu koristili mađarske prometnice, a o zastojima i kolonama pred Slovenijom javljaju i iz Italije i Austrije.

Zbog Putinova posjeta koji na ljubljanski aerodrom po očekivanju dolazi u popodnevnim satima zatvoren je granični prijelaz s Austrijom kroz tunel Karavanke pred kojim je po podacima austrijskih službi kolona vozila duga desetak kilometara, zbog čega su austrijske autoceste zatvorile za promet potez od Vilacha do tunela Karavanke.

Za put prema Hrvatskoj vozačima se savjetuje trasa preko Graza i Maribora, a s talijanske strane preko Trsta, gdje je promet također veoma gust budući da Talijanima počinje sezona godišnjih odmora, Ferragosto.

Gužve i na cestama u Srbiji i BiH

I na području Srbije očekuje se val pojačanog prometa, što tokom cijelog vikenda može izazvati duge kolone i zadržavanja, kako na pojedinim graničnim prijelazima, tako i na glavnim cestovnim pravcima u toj zemlji, potvrdio je Auto-moto savez Srbije.

Zbog visokih dnevnih temperatura za dulja putovanja preporučuju rane jutarnje ili kasnije popodnevne sate, pravljenje češćih pauza u vožnji i konzumiranje više vode.

Na svim graničnim prijelazima zadržavanja su od sat do sat i pol, no odgovorni kažu kako je “vrijeme čekanja na graničnim prijelazima relativno i vrlo često promjenjivo, posebno u turističkoj sezoni”.

Kolone su i na naplatnim kućicama, iako su angažirani svi zaposleni i kartice se dijele ručno.

I kroz Bosnu i Hercegovinu vozi se sporije, iako je umjerena frekvencija vozila, a dulja zadržavanja vozači mogu očekivati na većini graničnih prijelaza. 

Izvor: Agencije