Kim Dotcom zadržan u pritvoru

Vlasti SAD-a zahtijevaju da im Dotcom bude izručen (EPA)

Osnivač veb sajta za razmjenu fajlova Kim Dotcom zadržan je odlukom novozelandskog suda u pritvoru, iako je demantirao optužbe za internetsku pirateriju i pranje novca i rekao da ga vlasti pokušavaju potpuno ocrniti.

Dotcom se izjasnio da nije kriv

Kim Dotcom izjasnio se u ponedjeljak pred novozelandskim sudom da nije kriv za pirateriju i pranje novca i da vlasti pokušavaju da ga ocrne.

“Dotcom poriče bilo kakvu kriminalnu aktivnost i demantira da je postojala nekakva mega zavjera”, rekao je njegov branilac Paul Davison.

Međutim, tužilac Anne Toohey je kazala da postoji veliki rizik od bjekstva, budući da optuženi ima pristup velikim novčanim sredstvima, da lako može organizirati transport, da ima višestruke identitete i da je i ranije izbjegavao pravosuđe.

Sud je posle toga prekinuo pretres koji će biti nastavljen kasnije u toku dana, javio je Reuters.

Tužilaštvo smatra da postoji rizik od bjekstva optuženog avionom, pošto se vjeruje da nisu otkrivena sva sredstva kojima Dotcom raspolaže u inostranstvu.

“Američki Federalni istražni biro (FBI) vjeruje da otkriveni novac nije sve što Dotcom ima na računima u inostranstvu”, izjavila je tužilac Ann Tuhi.

Dotcomu su oduzeti pasoši, računi su mu zamrznuti i karakterizira ga prepoznatljiv izgled.

Advokat optuženog rekao je da ne postoji rizik da će njegov klijent pobjeći ili ponovo pokrenuti posao, pošto potpuno sarađuje s istražnim organima.

Njemu su oduzeti pasoši, računi su mu zamrznuti i karakterizira ga prepoznatljiv izgled.

“On nije osoba koja bi prošla nezapaženo kroz carinu ili imigracionu provjeru i kontrolu”, izjavio je advokat odbrane Paul Davison.

Zarada 175 miliona dolara

Njemački državljanin Dotcom, poznat i pod imenom Kim Schmitz, visok je oko dva metra i težak oko 130 kilograma.

Vlasti SAD-a zahtijevaju da im on bude izručen, pošto ga terete za upravljanje šemom kroz koju je zaradio 175 miliona dolara za nekoliko godina kršenjem autorskih prava na filmove, muziku i ostali zaštićeni materijal.

Advokat Megauploada tvrdi da je kompanija samo ponudila prostor za skladištenje podataka.

Tužilac Ann Tuhi rekla je da su još dva muškarca uhapšena u Evropi u okviru ovog slučaja na osnovu globalnh naloga za hapšenje.

Dotcom (38) i još tri osobe uhapšeni su prije tri dana tokom racije novozelandske policije na njegovom imanju, na zahtjev FBI-a.

Policija je saopćila da se Dotcom zabarikadio u specijalnu prostoriju i aktivirao brojne elektronske brave, iako su se pripadnici snaga reda jasno predstavili kada su došli na imanje.

Izvor: Agencije