Kim hvali nuklearna dostignuća Pjongjanga

Zgrada Radničkog doma, gdje se održava skup, okružena je brojnim pripadnicima snaga sigurnosti (AP)

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un otvorio je u petak sedmi kongres Radničke partije Sjeverne Koreje, na kojem je pohvalio nuklearna dostignuća svoje zemlje.

Pojaviviši se pred hiljadama delegata, on je rekao da su postignuti “rezultati bez presedana”.

Ove godine Sjeverna Koreja je objavila da je izvršila četvrtu nuklearnu probu i da je poslala raketu u svemir.

Više od 100 stranih novinara je pozvano, ali su spriječeni da uđu u Dom kulture u kome se održava kongres te su, umjesto toga, obišli fabriku za proizvodnju žice.

‘Čudesni rezultati’

Komentari sjevernokorejskog lidera su objavljeni na državnoj televiziji, na kojoj se mogao vidjeti Kim kako govori pred prepunom salom.

Sedmi kongres Radničke partije Sjeverne Koreje je prvi od 1980. godine i smatra se najvažnijim političkim događajem u ovoj izoliranoj zemlji ove godine.

Kongres bi trebao poslužiti kako bi Kim (33) dodatno učvrstio kontrolu nad zemljom koja je sve više izolirana zbog nastojanja da se domogne nuklearnog oružja.

Dužnosnici se uoči kongresa hvale “čudesnim rezultatima” i kažu da je napredak u nuklearnom i raketnom programu “najveći poklon” za rijetku stranačku konvenciju.

Hiljade izaslanika iz svih dijelova Sjeverne Koreje učestvuju na kongresu, a Dom kulture je okružen brojnim pripadnicima snaga sigurnosti u odijelima i kravatama, a pred objektom su parkirani brojni prazni autobusi.

Strani analitičari očekuju da će treći vođa iz dinastije Kim službeno usvojiti “Byongjin”, politiku paralelnog razvoja nuklearnog naoružanja i privrede te dodatno učvrstiti svoju vlast.

‘Konačna pobjeda revolucije’

Specijalni program sjevernokorejske televizije počeo je u petak ranije nego inače, uz pohvale podvizima komunističkih čelnika.

Državni radio najavio je da će sedmi kongres “otkriti sjajan putokaz za konačnu pobjedu naše revolucije”, izvijestila je južnokorejska agencija Yonhap.

Posljednji kongres Korejske radničke partije održan je još u vrijeme vladavine Kimovog djeda, Kim Il-sunga, utemeljitelja države.

Otac Kim Jong-una, Kim Jong-il, koji je umro u decembru 2011. godine, nije održao nijedan kongres stranke na vlasti.

Izvor: Agencije