Kim Jong-un poslao pomirljivu poruku Donaldu Trumpu

Kim Jong-un, Donald Trump
Nuklearni pregovori Kim Jong-una i Donalda Trumpa propali su nakon što je SAD odbacio zahtjev za ublažavanje sankcija (EPA)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un poslao je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu „pomirljivu poruku“ u trenutku kada su zastali pregovori o nuklearnom programu te zemlje, objavio je u ponedjeljak južnokorejski list Chosun Ilbo.

Kimova poruka u obliku pisma predana je u petak, navodi list, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

U izvještaju se ne navode detalji poruke, no, piše kako se odnosi na pregovore dvije zemlje te je pomirljivog tona.

U nedjelju, ured južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina objavio je da je Kim poslao pismo južnokorejskom kolegi u kojem poručuje da želi više međukorejskih samita u sljedećoj godini kako bi se postiglo nuklearno razoružanje poluotoka.

Ni američko ministarstvo vanjskih poslova ni američka ambasada u Seulu nisu imali komentara na izvještaj o Kimovoj poruci Trumpu.

Zastali pregovori

Moonov ured nije želio potvrditi pisanje lista.

„Postoji kanal za dijalog Sjeverne Koreje i SAD-a kojim aktivno komuniciraju no ne znam je li to imalo formu pisma ili nečega drugog“, kazao je glasnogovornik Moona u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Na samitu s Trumpom u junu, Kim se obvezao na napore prema denuklearizaciji.

No, obje strane imale su teškoća u ostvarenju toga, a tek trebaju dogovoriti i novi termin sastanka američkog državnog sekretara Mikea Pompea i višeg sjevernokorejskog dužnosnika Kim Yong Chola nakon iznenadnog otkazivanja susreta u novembru.

Zastali pregovori imali su utjecaja i na međukorejske odnose i Kim nije posjetio Seul ove godine kao što je bilo dogovoreno na samitu dvije Koreje u septembru u Pjongjangu.

Izvor: Agencije