Kim Jong-un se pojavio u javnosti

Prilikom obilaska nove stambene četvrti, Kim se pojavio sa štapom (EPA)

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un proteklih se dana pojavio u javnosti, po prvi put od početka septembra posjetivši, kako su izvijestili državni mediji u utorak, novu stambenu četvrt izgrađenu za naučnike koji rade na svemirskom programu njegove zemlje i novoizgrađeni naučni institut, javlja Hina.

Kimova duža odsutnost iz javnog života potakla je nagađanja o njegovom zdravstvenom stanju i političkoj moći.

Kim se u javnosti nije pojavio od koncerta 3. septembra, kojem je prisustvovao sa suprugom, a propustio je obilježavanje važne političke godišnjice prošlog petka, kao i nedavno zasjedanje sjevernokorejskog Parlamenta.

Agencija KCNA je vijest o Kimovom obilasku novoizgrađene četvrti objavila u utorak, ali nije navela tačan datum posjete.

“Naši su naučnici patriote, koje su posvetile svoje živote izgradnji bogate i moćne nacije”, prenijela je KCNA Kimovu izjavu.

‘Puni nadzor nad državom’

Sjevernokorejski dužnosnici su odbacivali nagađanja da je Kimova odsutnost povezana s njegovim zdravstvenim stanjem, a dužnosnici u Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Koreji nedavno su izjavili da nema naznaka da se Kim nalazi u političkim teškoćama.

Izvor koji ima pristup sjevernokorejskom vrhu agenciji Reuters prošli je četvrtak izjavio da Kim ima puni nadzor nad zemljom, ali da je povrijedio nogu na vojnoj vježbi.

Nekoliko fotografija 31-godišnjeg čelnika na naslovnici lista Rodong Sinmun prikazuju Kima kako se za vrijeme posjete smije i gestikulira okružen saradnicima, oslanjajući se na crni štap za hodanje, pišu agencije.

Kim Jong-un je na čelu Sjevrne Koreje od smrti njegovog oca Kima Jong-Ila 2011. godine.

On je Jong-ilov sin iz trećeg braka s korejanskom plesačicom rođenom u Japanu Ko Jong-hi, za koju se vjeruje da je umrla od raka 2004. godine.

Prema raspoloživim podacima, Kim Jong-un je završio međunarodnu srednju školu u Švicarskoj, ali pod drugim imenom.

Izvor: Agencije