Kim Jong-un: Tako mlad, a već ‘Voljeni Vođa’

Mladi lider Sjeverne Koreje, koji je ovu poziciju naslijedio i koji je zaista rođen 1984. godine, slavi 32. rođendan (EPA)

Piše: Andrei Lankov

Početkom januara 2011. godine mnogi stanovnici Sjeverne Koreje su saznali da će 8. januar biti poseban dan. Planirano je održavanje brojnih manifestacija u čast mladića koji je nedavno promoviran u čin generala sa četiri zvjezdice i koji je postao član vodećih izvršnih tijela Sjeverne Koreje.

Ime tog mladića je Kim Jong-un i svako je znao da je sin “Voljenog Vođe”, sada pokojnog, Generalisima Kima Jong-ila, premda ova porodična veza nikada nije direktno objavljena u zvaničnim medijima.

Godina njegovog rođenja se čuvala u tajnosti, premda su glasine kružile da je rođen 1984. godine. Kao da su sjevernokorejski agitprop [kovanica riječi agitacija i propaganda] udarnici bili posramljeni mladošću nasljednika lidera. Tada je zdravlje Kima Jong-ila propadalo, no niko nije očekivao hitnu promjenu lidera.

Ime Kima Jong-una prvi put se pojavilo u javnim medijima septembra 2010. godine, da bi samo 14 mjeseci kasnije postao vođa cijele države, nakon iznenadne smrti njegovog oca, u decembru 2011. godine.

Sudbina instruktora

U to vrijeme je većina posmatrača očekivala kako će mladi Kim provesti nekoliko godina kao pripravnik nekome iz stare garde očevih savjetnika – koji bi igrali zajedničku ulogu vijeća instruktora (što je bilo samo ime). Međutim, Kim Jong-un je čovjek s vlastitim odlukama. Od prvih sedmica vladavine počeo je rušiti, jedan po jedan, etablirane obrasce rada, te pokazivao malo interesa za savjete onih koji su mu trebali biti instruktori.

Ono što se poslije desilo tercetu vodećih savjetnika najbolje opisuje cijelu situaciju. Jedan je uhapšen pred kamerama na sastanku Vlade i smaknut naredne sedmice, dok se za drugog, nakon što je bio pozvan na rani nedjeljni sastanak Vlade, nikada više nije čulo, dok je treća osoba, kažu, u kućnom pritvoru (pa, napokon, ipak je riječ o Kimovoj tetki).

Zaista se Kim Jong-un pokazao kao nezgodan upravitelj osoblja. Skoro 70 vodećih zvaničnika – vojnih generala, ministara, partijskih sekretara i sličnih – smaknuto je tokom njegove kratke vladavine.

Među prošlogodišnjim žrtvama ne smijemo propustiti da ne spomenemo ministra odbrane, koji je nestao u aprilu i vjeruje se kako je smaknut, dok je glavni pregovarač s Južnom Korejom nedavno poginuo u, zloslutno zvuči, “automobilskoj nesreći”. Naime, Sjeverna Koreja ima jedno vozilo na 100 stanovnika.

Čudna frizura, ekscentrična odjeća i sklonost za “čišćenje” vodećih zvaničnika i generala napravilo je Kima Jong-una predmetom sprdnje u svjetskim medijima, no to nas dovodi do pregleda njegovih postignuća, koja su zaista značajna.

Čak i njegovi protivnici, među kojima je lider imigrantske zajednice u Južnoj Koreji, u globalu priznaju da je mladi vođa popularan među većinom žitelja Sjeverne Koreje. Smaknuća i “čišćenja” samo su pogodila malu elitu u Pjongjangu, dok je za prosječnog čovjeka vladavina Kim Jong-una vrijeme značajnog unapređenja životnog standarda.

Ovo može zvučati čitateljima zapadnjačkih medija, no za četiri godine vladavine Kima Jong-una zabilježen je značajan rast, a godišnja stopa rasta procjenjuje se na tri do četiri posto. Dvije decenije prije toga su bile vrijeme propasti ekonomije, a potom i stagnacije. Stvari su se poboljšale posljednjih godina Kima Jong-ila, no poboljšanja su se ubrzala za vrijeme njegovog sina.

Nezgodno putovanje

Djelimično je ovaj neslavljeni uspjeh promjena upravljanja poljoprivredom. Decenijama su stanovnici Sjeverne Koreje radili za državu, s fiksnim udjelom, no Kim Jong-un je 2012. godine izmijenio sistem. Sada poljoprivrednici rade za dio sjetve, obično je to 30 posto. Naravno, sada rade marljivije, a stanje s hranom u ovoj državi je bolje nego ikad – istina, samo po standardima Istočne Azije.

Drugi dio politike Kima Jong-una odnosio se na kontrolu privatne privrede, koja se brzo razvija i koja je daleko jača nego što mnogi shvataju. Uprkos komunističkoj retorici, sada se u Sjevernoj Koreji mogu pronaći ne samo privatni restorani i prenoćišta, već i privatni rudnici, pa čak i rafinerije nafte, a da se ne spominju privatne – i veoma profitabilne – ribarske kompanije. Za razliku od njegovog oca, Kim Jong-un taktično tolerira privatni biznis i nekada ga, tiho, ohrabruje.

Za ovaj rođendan Kim Jong-un se počastio finim poklonom. On je 6. januara proveo test, kako tvrde Sjevernokorejci, termonuklearnog uređaja. Ovo je ipak još jedan podsjetnik da mladi lider ove države može sebi priuštiti da ne brine mnogo o međunarodnoj zajednici i da se osjeća jednako sigurno van granica, kao i unutar njih.

Mladi lider Sjeverne Koreje, koji je ovu poziciju naslijedio i koji je zaista rođen 1984. godine, slavi 32. rođendan. Ovo se skoro podudara sa četvrtom godišnjicom njegove vladavine. Prvih nekoliko godina njegove uprave su bile haotične i turbulentne, ali ne i katastrofalne. Ipak, ovo je bilo nezgodno putovanje i vjerovatno će biti tako u narednom periodu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera