Kim ponovno predsjednik Svjetske banke

Kima je jednoglasno izabrao odbor izvršnih direktora na mandat koji počinje 1. jula 2017. (AP)

Svjetska banka je u utorak ponovno imenovala Jim Yong Kima na petogodišnji mandat predsjednika ovoga svjetskog zajmodavca za koji nije bilo protukandidata.

Kima, koji je američki državljanin, jednoglasno je izabrao odbor izvršnih direktora na mandat koji počinje 1. jula 2017, saopćila je Svjetska banka.

U saopćenju je odbor istaknuo Kimove rezultate uključujući i postavljanje cilja uklanjanja ekstremnog siromaštva u svijetu do 2030. i unutrašnju reorganizaciju zbog bolje koordinacije, što je izazvalo protivljenje osoblja banke, prenosi Hina.

Američki izbor

Prema nepisanom pravilu Sjedinjene Američke Države, najveći dioničar banke, biraju predsjednika Svjetske banke od njenog stvaranja nakon Drugog svjetskog rata.

Ipak, kad je nominiran za prvi mandat 2012. Kim je kao prvi američki kandidat imao protukandidata nakon što je u izbore ušao Nigerijac Ngozi Okonjo-Iweala.

Kim je dobio američku podršku odmah nakon što su počele nominacije za mandat koji počinje u julu, moguće zato da bi se spriječili izazivači i ponavljanje 2012.

Udruga osoblja banke prošli mjesec rekla je kako među 15.000 zaposlenika vlada veliko nezadovoljstvo te ustvrdila da se banka suočava s “krizom čelništva”.

Izvor: Agencije