Kim provodi dramatičnu čistku u vrhu države

Čistke koje provodi ova izolirana komunistička zemlja predstavljaju najveću političku promjenu otkako je Kim Jong-un preuzeo vlast (AFP)

Sjeverna Koreja provodi čistku među dužnosnicima koji su bili bliski sa pogubljenim tetkom lidera zemlje Jang Song-thaekom, rekao je danas južnokorejski ministar za ujedinjenje dvije Koreje Ryoo Kihl-jae.

Jang Song-thaek, nekada neslužbeni broj dva u zemlji i politički mentor lidera Kim Jong-una, pogubljen je 12. prosinca zbog niza optužbi, uključujući izdaju i korupciju, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Čistke koje na neuobičajeno dramatičan i javan način provodi ta izolirana komunistička zemlja predstavlja najveću političku promjenu otkako je Kim Jong-Un preuzeo vlast prije dvije godine, nakon smrti svoga oca Kim Jong-ila.

Šef obavještajne službe Južne Koreje rekao je ranije da su pogubljeni i dvojica Jangovih bliskih suradnika, dok Pjongjang kontinuirano opoziva neke svoje diplomate ili predstavnike kompanija u inozemstvu, za koje se vjeruje da su bili bliski s Jangom.

Na meti uzak krug dužnosnika

“Vidimo signale da oni koji su bili blisko povezani sa Jangom bivaju opozvani i razriješeni”, rekao je južnokorejski ministar Ryoo.

Na meti je relativno uzak krug dužnosnika, rekao je Ryoo, koji je odbacio špekulacije o čistkama u partiji i vojnim krugovima.

“Ne primjećujemo da se (čistka) provodi u velikom broju, iako treba pričekati i vidjeti u kome pravcu će se razvijati”, rekao je Ryoo.

Sjevernokorejski veleposlanik u Švedskoj Pak Kwang-Chol opozvan je s te dužnosti i vratio se u Pjongjang zajedno sa svojom suprugom, priopćila je u petak južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Agencija Yonhap je početkom ovog mjeseca prenijela da je Jangov nećak, koji je radio kao veleposlanik Sjeverne Koreje u Maleziji, Jang Yong-chol, također, opozvan.

Zbog Jangovog pogubljenja rastu strahovi da će doći do političke nestabilnosti u toj siromašnoj, ali nuklearnim oružjem opremljenoj zemlji.

Izvor: Agencije