Kim: Spremni smo za masovnu proizvodnju raketa

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u utorak povodom raketnih testova Sjeverne Koreje (Reuters)

Sjeverna Koreja saopćila je u ponedjeljak da je spremna početi s raspoređivanjem i masovnom proizvodnjom nove rakete srednjeg dometa, koja može dobaciti do Japana i američkih vojnih baza koje su tu raspoređene.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un izjavio je to nakon uspješno izvršene probe rakete srednjeg dometa u nedjelju.

Kako je sjevernokorejska novinska agencija KCNA prethodno izvijestila, Kim je nadgledao lansiranje rakete i “odobrio raspoređivanje ovog sistema oružja za akciju”, prenijela je agencija AFP.

AP prenosi da je Kim tom prilikom dodao da bi uskoro trebala početi masovna proizvodnja te rakete.

Moskva i Washington ostaju u kontaktu

Kako je prethodno javio Reuters, Kina je u ponedjeljak zatražila od svih strana smirenost i suzdržanost nakon saopćenja Sjeverne Koreje o uspješno izvršenoj probi.

Navodi se da je to izjavila glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Kine Hua Chunying na redovnom dnevnom brifingu za medije u Pekingu.

Ona je ponovila da se Kina protivi raketnim aktivnostima Sjeverne Koreje koje nisu u skladu s rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je u ponedjeljak da ta zemlja poziva SAD i njegove saveznike u sjeveroistočnoj Aziji na maksimalnu suzdržanost u vezi s lansiranjem rakete koje je izvršila Sjeverna Koreja, prenosi agencija Tass.

Navodi se da je Rjabkov novinarima potvrdio da Moskva i Washington ostaju u kontaktu kad je riječ o Sjevernoj Koreji.

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u utorak iza zatvorenih vrata povodom najnovijeg dešavanja u Sjevernoj Koreji, a sjednica će biti održana na zahtjev SAD-a, Japana i Južne Koreje, javlja Reuters, pozivajući se na neimenovane diplomate.

Dvije rakete u sedam dana

Sjeverna Koreja ispalila je balističku raketu u vode nadomak svojoj istočnoj obali, što je druga raketna proba te zemlje u roku od samo sedam dana.

Južna Koreja saopćila je da je najnoviji potez Pjongjanga pokopao nade nove liberalne Vlade u Seulu u postizanje mira između dvije susjednih zemalja.

Vijeće sigurnosti UN-a prvi je put uvelo sankcije Sjevernoj Koreji 2006. godine, a nakon toga je pooštravalo mjere kao odgovor na pet nuklearnih proba i lansiranje dviju raketa dugog dometa Pjongjanga, koji prijeti i šestom nuklearnom probom.

Izvor: Agencije