Kina amnestirala 30.000 zatvorenika

Većina amnestiranih su osuđenici koji su krivična djela počinili kad su bili mlađi od 18 godina i osuđeni su na kazne manje od tri godine zatvora (EPA)

Kina je amnestirala hiljade zatvorenika, među kojima je i nekoliko bivših vojnika iz građanskog rata 1930-ih i 1940-ih, prema pisanju kineskih medija.

Većina amnestiranih su osuđenici koji su krivična djela počinili kad su bili mlađi od 18 godina i osuđeni su na kazne manje od tri godine zatvora, prenio je China Daily.

Ukupno je oslobođeno 31.527 zatvorenika odlukom donesenom u augustu u povodu obilježavanja završetka Drugog svjetskog rata.

Riječ je o osmoj masovnoj amnestiji u Kini od 1949, prenosi Hina.

Zloupotrebe policije kako bi izvukla priznanja od osumnjičenih, koje uključuju mučenja, predstavljaju ozbiljan problem u Kini, uprkos reformama pravnog sistema, navodi se u izvještaju Organizacije za zaštitu ljudskih prava objavljenom prošle godine.

Zaobilaženja pravila

Navodi se da je policija pronašla način da zaobiđe pravila u pravnom sistemu, koji se i dalje u velikoj mjeri oslanja na priznanje za donošenje presude gotovo u svakom slučaju, dijelom i zbog neadekvatnih napora da se zločini pravilno istraže, prenosi Tanjug.

Predsjednik Xi Jinping je kao prioritet postavio smanjenje broja pogrešnih presuda i reformu pravnog sistema, što treba vratiti povjerenje javnosti u vladajuću Komunističku partiju, ali je odbio razmotriti popuštanje stranačke kontrole nad pravosuđem.

Mjerama koje su donesene od 2009. do 2012. godine, prije nego što je Xi postao predsjednik, predviđeno je da se ispitivanja snimaju i zabranjeno je korištenje dokaza iznuđenih mučenjem, ali to nije dovoljno, konstatira se u izvještaju.

Neki policajci zaobilaze pravila tako što zatvorenike muče izvan službenih prostorija, koristeći metode koje ne ostavljaju vidljive povrede, a priznanje se snima kasnije, navodi se u izvještaju.

Istovremeno, zatvorenici nemaju pravo na advokata tokom ispitivanja, a sudije često ignoriraju jasne dokaze o zlostavljanju, navodi se u izvještaju.

Izvor: Agencije