Kina će 2036. poslati astronaute na Mjesec

Ovo je prva službena potvrda da Kina razvija program istraživanja Mjeseca s ljudskom posadom (Getty Images)

Kina planira do 2036. godine poslati astronaute na Mjesec, izjavio je u petak visoki dužnosnik Kineske svemirske agencije.

Godine 2003. postala je treća zemlja, nakon bivšeg Sovjetskog saveza i Sjedinjenih Američkih Država, koja je poslala čovjeka u svemir.

Krajem 2013. godine na Mjesec je uspješno spustila bespilotnu letjelicu Chang'e 3.

Peking do 2018. godine planira na tamnu stranu Zemljinog prirodnog satelita poslati istraživačku sondu.

“Moramo u sljedećih 15-20 godina podići sposobnosti kako bismo realizirali ciljeve istraživanja Mjeseca s ljudskom posadom i napravili veliki korak za kineski narod u iskorištavanju svemira”, rekao je general Zhang Yulin, zamjenik zapovjednika Kineskog svemirskog programa.

Službeni list China Daily objavio je da je ta Zhangova najava “prva službena potvrda da Kina razvija program istraživanja Mjeseca s ljudskom posadom”.

Sonda za Mars

List je, pozivajući se na stručnjake, objavio da Kina prvo mora razviti dovoljno snažnu raketu da u Zemljinu orbitu podigne teret od najmanje 100 tona, a potreban joj je i razvoj naprednije tehnologije za lunarnu misiju, poput naprednih svemirskih odijela.

Kineski predsjednik Xi Jinping nedavno je rekao da se Kina želi etablirati kao svemirska velesila te da je razvoj svemirskog programa jedan od prioriteta za Peking.

Prema službenim podacima, Kineski svemirski program ima godišnji budžet od dvije milijarde dolara, što je samo desetina američkog budžeta.

Kina, također, priprema lansiranje sonde na Mars 2020. godine.

Izvor: Agencije