Kina će obučavati vojnike odane Assadu

Kineska vojska je prethodno izrazila želju za bližim vojnim vezama sa sirijskim vlastima (Reuters)

Kinesko Ministarstvo obrane je potvrdilo da će njihovi vojni instruktori obučavati pripadnike sirijskih oružanih snaga, uz napomenu kako će se obuka izvoditi na teritoriju Kine, prenijele su agencije.

Peking je dugogodišnji saveznik vlade Bashara al-Assada u krvavom ratu koji je u Siriji iza sebe u pet godina trajanja ostavio više od 290.000 mrtvih te milijune raseljenih.

“Kineska vojska će obučavati sirijske snage u području medicine i njege. Obuka će biti izvođena u Kini, a cilj joj je olakšanje humanitarne krize u Siriji”, potvrdio je Wu Qian, glasvnogovornik kineskog Ministarstva obrane.

Prema njegovim riječima, kineska vojska je već sirijskim vlastima dostavila medicinsku opremu i lijekove radi smanjenja humanitarnih patnji.

Prošlog tjedna se visoki kineski dužnosnik Guan Youfei sastao s predstavnicima sirijskog Ministarstva obrane u Damasku, gdje je izrazio želju za bližim vojnim vezama sa sirijskim vlastima.

Poziv na savezništvo

U međuvremenu je i ruska Duma poručila kako je “došlo vrijeme da Rusija, Kina, Indija i Iran formiraju antiterorističku koaliciju koja nije usklađena s agresivnim NATO-om”.

“Prisustvo kineske vojske u Siriji je prvi korak ka formiranju ozbiljne vojno-političke koalicije u kojoj će dominirati države koje nisu dio agresivnog NATO bloka”, rekao je Vladimir Komoedov, predsjednik Odbora za obranu u Dumi a prenijeli ruski mediji.

Komoedov smatra da bi te četiri države mogle pobijediti pobunjenike za godinu dana.

“Došlo je vrijeme da se formira takva koalicija. To nije samo moćan vojni potencijal navedenih država, već i ozbiljan politički utjecaj”, naglasio je.

Kina se pridružila Rusiji u stavljanju veta na rezoluciju Ujedinjenih naroda usmjerenoj protiv Assada.

Izvor: Agencije