Kina djelomično zaustavlja uvoz iz Sjeverne Koreje

Dandong, Kina, Sjeverna Koreja, Granica
Most koji spaja Kinu i Sjevernu Koreju kod Dandonga u ponedjeljak je izuzetno prometan (EPA)

Kina je odlučila obustaviti uvoz iz Sjeverne Koreje. Kinesko ministarstvo trgovine naložilo je obustavu uvoza ugljena, željeza, rude željeza, koncentrata i rude olova te morskih plodova, što stupa na snagu u utorak.

Službeni Peking time provodi sankcije UN-a usvojene ranije ovog mjeseca, koje moraju biti primijenjene 30 dana nakon što je Vijeće sigurnosti izglasalo rezoluciju 6. kolovoza.

“Kinesko ministarstvo trgovine najavilo je da će Kina od sutra iz Sjeverne Koreje prestati uvoziti ugljen, željeznu rudu i morsku hranu. To je najavljeno prije 10-ak dana, kada su sankcije usvojene u Ujedinjenim narodima. No, zanimljivo je to što je Kina odlučila ubrzati uvođenje tih sankcija koje su trebale stupiti na snagu početkom rujna”, javlja s granice Kine i Sjeverne Koreje reporter Al Jazeere Adrian Brown. 

Most koji spaja Kinu i Sjevernu Koreju kod kineskog grada Dandonga u ponedjeljak je izuzetno prometan. Veliki broj kamiona prelazi iz Kine u Sjevernu Koreju.

SAD strahuje da Kina neće biti rigorozna

“Primijetili smo veliki broj i civilnih i vojnih vozila. Trgovci koji inače posluju sa Sjevernom Korejom kao da su željeli iskoristiti današnji dan što bolje. Bili smo i na ribljoj pijaci u Dandongu. Doznali smo kako je posla manje nego inače, a jedan nam je trgovac rekao da je uvjeren kako će naći način da se robe domogne nekim neslužbenim putem.” 

Upravo to je, javlja repoter Al Jazeere, ono što brine SAD, koji strahuje da Kina možda neće rigorozno provoditi sankcije UN-a.

Vijeće sigurnosti UN-a početkom kolovoza jednoglasno je usvojilo novi paket sankcija protiv Sjeverne Koreje.

Odluka je donesena nakon što je prošlog mjeseca službeni Pjongjang testirao dvije balističke interkontinentalne rakete.

Izvor: Al Jazeera