Kina domaćin svjetske konferencije cyber sigurnosti

Kad je riječ o internetskim slobodama, Kina je jedna od zemalja s najviše restrikcija. Facebook, Twitter i Google tek su neki od zabranjenih sajtova i platformi. Ipak, ta zemlja je domaćin ovogodišnje Svjetske internetske konferencije.

Samo nekoliko dana nakon što je Vlada usvojila novi zakon o cyber sigurnosti za koji pojedine strane kompanije tvrde da će im ugroziti poslovanje. 

Wuzhen je prizor s razglednice iz kineske prošlosti. Grad ispresjecan kanalima, obnovljen kako bi mu se vratio nekadašnji sjaj.

Mjesto je održavanja konferencije na kojoj se raspravlja o spornim pitanjima cyber sigurnosti i napetosti između Kine i njenog strateškog rivala, Sjedinjenih Američkih Država.

„Ne možemo prihvatiti da jedna nacija koristi cyber sigurnost na račun druge“, navodi Liu Yunshan, član komiteta Politbiroa.

Konferencija je podsjetnik da je ova tema nacionalni prioritet.

„Pravi smisao konferencije je promocija vizije kineskog predsjednika o upravljanju internetom… I to ne samo u Kini već u cijelom svijetu“, javlja reporter Al Jazeere Adrian Brown.

Službeni Peking nije bez saveznika. Pacifička otočna država Samoa u kojoj je Kina najveći investitor, jedna je od njih.

„Na istoj smo liniji. Facebook i slični servisi koji su sada dostupni, zabrinjavaju nas. Također, mnogo toga što tek dolazi morat će se kontrolisati”, kaže Afamasaga Lepuiai Rico Tupai, ministar komunikacija.

Neregulisani internet

Raste i zabrinutost zbog kontinuiranog utjecaja neregulisanog interneta.

„Sve je više uređaja i infrastrukture u zemljama poput Južne Afrike povezano na internet. Činjenica da hakeri to mogu napasti, čini nas ranjivima na mnogo frontova“, rekao je Bruce William Watson sa univerziteta Stellenbosch.

Prošle sedmice kineski parlament usvojio je novi zakon o cyber sigurnosti. Njime se otvara mogućnost da vlast dobije pristup podacima i tehnologiji stranih kompanija.

Udruženje za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da korporacije riskiraju suučesništvo u kineskoj cenzuri, osim ako javno istupe protiv.

„Nikad od njih ne bismo tražili da ne posluju u Kini. Mnogo je važnije kako će poslovati i kako će pritisnuti vlasti da se pozabave ključnim pitanjima“, kazala je Roseann Rife iz Amnesty International.

Slučajnost ili ne, istraživanje o internetskim slobodama, objavljeno prije dva dana, rangiralo je Kinu na samo dno ljestvice, već drugu godinu zaredom, tema je koja se ovdje malo spominje.

Izvor: Al Jazeera