Kina i Britanija povezane teretnim vozom

Voz je prevezao uglavnom manju robu, kao što su razni artikli za domaćinstva, garderoba, tkanine, torbe i koferi (EPA)

Nakon 18 dana putovanja i 12.000 prijeđenih kilometara, prvi teretni vlak koji izravno povezuje Kinu i Veliku Britaniju stigao je u London.

Peking želi ojačati trgovačke veze sa zapadnom Europom i obnoviti drevni “Put svile” kojim je dragocjena roba putovala na Stari kontinent.

Crveno-žuta lokomotiva, obilježena logom njemačke željeznice Deutsche Bahn, stigla je u Barking na istoku Londona, a u kompoziciji punoj odjeće i druge robe bilo je više desetaka kontejnera, daleko manje od teretnih brodova koji mogu prevesti između 10.000 i 20.000 kontejnera.

Uz odjeću, vlak je prevezao razne artikle za kućanstva, tkanine i torbe, prenose britanski mediji.

Vlak je krenuo 1. siječnja iz industrijskog grada Jiwua, južno od Pekinga i prošao kroz Kazahstan, Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku, Njemačku, Belgiju i Francusku prije ulaska u Veliku Britaniju tunelom ispod La Manchea.

Novi ‘Put svile’

Britanska premijerka Theresa May izjavila je da su odnosi s Kinom i dalje od “zlatnog značaja”, jer nastoji privući milijarde dolara kineskih investicija u trenutku kada se Britanija sprema za izlazak iz Europske unije.

London je 15. europski grad do kojeg će prometovati vlakovi državne kompanije China Railway Corporation, a njihove usluge trebale bi biti jeftinije od zračnog prometa i brže od pomorskog.

Nove željezničke veze dio su plana kineskih vlasti, pokrenutog 2013. godine za izgradnju novog “Puta svile”, radi jačanja gospodarskih i trgovinskih veza diljem Azije, Rusije i Europe.

Kina, prva trgovinska sila planete, želi pojačati veze s tim regijama ulaganjima u infrastrukturu kako bi potaknula trgovinu i otvorila nova tržišta kineskim tvornicama.

Izvor: Agencije