Kina i EU osnivaju grupu za modernizaciju trgovinskih propisa

Aluminij
Trump je razbjesnio saveznike od EU-a do Kanade i Meksika uvođenjem 25-postotnih tarifa na uvozni čelik i 10-postotnih na aluminij (EPA)

Europa i Kina će formirati radnu grupu čiji će zadatak biti modernizacija globalnih trgovinskih propisa radi rješavanja problema tehnološke politike, državnih subvencija i drugih hitnih pitanja, kako bi se očuvala podrška međunarodnoj trgovini, najavio je u ponedjeljak potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen.

Katainen je rekao da je jednostrano djelovanje američkog predsjednika Donalda Trumpa u sporovima vezanim za čelik, kinesku tehnološku politiku i druga pitanja, naglasilo potrebu za modernizacijom Svjetske trgovinske organizacije (WTO), kako bi to tijelo odgovaralo razvoju globalne ekonomije, prenosi Tanjug agenciju AP.

Katainen: Spasiti multilateralnu trgovinu

Američki dužnosnici tvrde da je WTO, arbitar svjetskih trgovinskih pravila sa sjedištem u Ženevi, birokratiziran, rigidan te da se sporo prilagođava promjenama u globalnom biznisu i da ga treba reformirati.

Katainen je dodao kako ne očekuje da će pregovori o modernizaciji trgovinskih pravila biti jednostavni, ali da su oni nephodni kako bi se spasio ambijent za multilateralnu trgovinu.

Krajem prošlog meseca, Trump je razbjesnio američke saveznike – od EU-a do Kanade i Meksika – uvođenjem 25-postotnih tarifa na uvozni čelik i 10-postotnih na aluminij.

Američki predsjednik je taj korak opravdao riječima da uvoz tih metala predstavlja prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Trump je, također, pokrenuo trgovinsku ‘bitku’ s Kinom, zbog snažnih napora Pekinga da pretekne SAD u tehnološkoj dominaciji.

Trgovinski spor Kine i SAD-a

Bijela kuća je, kako navodi AP, najavila planove za uvođenje 25-postotnih tarifa na 1.100 kineskih proizvoda, vrijednih 50 milijardi dolara, na što su Kinezi najavili da će uzvratiti na sličan način.

Trump je na to reagirao prijetnjom da će se onda osvetiti još višim tarifama.

Već uvedene i najavljene potencijalne tarife obuhvatile bi robu vrijednu 450 milijardi dolara ili gotovo 90 posto proizvoda koje Kina šalje u SAD.

Izvor: Agencije