Kina: I penzioneri trguju na berzi

Kineska ekonomija nastavlja da usporava. Zvanične cifre pokazuju da se ekonomski rast u prvom kvartalu ove godine smanjio na sedam posto, što je najsporiji rast u posljednjih šest godina. Međutim, uprkos smanjenoj ekonomskoj aktivnosti, trgovina na berzama je u procvatu.

Glavna pozornica kineske ekonomije – tako Kinezi nazivaju svoju berzu. Međutim, u ovoj predstavi uloge su zamijenjene. Crveno svjetlo na monitorima, zapravo, znači dobitak, dok se zeleno koristi za pad vrijednosti.

Danas je berza na sedmogodišnjem maksimumu i novopečeni trgovci ne žele propustiti priliku da se dokažu.

“Veoma sam optimistična što trgujem na berzi. Iako nemam veliko iskustvo, vjerujem da me čeka svijetla budućnost”, kaže Liu Siyu, samostalna investitorka.

U samo jednom danu ovog mjeseca, ostvarena je trgovina u vrijednosti 250 milijardi dolara. Statistički, to je kao da je svaki Kinez uložio 200 dolara.

Penzioneri na berzi

Rast tržišta uglavnom se zasniva na individualnim investitorima poput Liu Nana, koji u prosjeku tri do četiri sata dnevno provede trgujući dionicama putem svog mobitela.

“Danas sam prodao svoje dionice jer imam osjećaj da tržište prebrzo raste i mislim da će uskoro padati. Sada čekam”, kaže Liu Nan.

Među samostalnim investitorima ima mnogo penzionera koji koriste svoju ušteđevinu kako bi trgovali dionicama. Ali, njihovo neiskustvo čini ih ranjivim na iznenadne promjene.

“Moramo se brinuti za male investitore. Moramo ih upozoriti na realne rizike. Ali trenutno, ne vidim potrebu da ih zaustavljamo”, kaže Zhao Longkai, univerzitetski profesor ekonomije.

Razlog zašto su se mnogi okrenuli berzi, jeste činjenica da nemaju povjerenja u tržište nekretnina. Zbog hronične prezasićenosti, ovo tržište tone, pa je berza jedina realna investicijska opcija, smatra Liu Shuang. On upravlja investitorskim fondom vrijednim 50 miliona dolara.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera