Kina i Rusija u središtu nove američke odbrambene strategije

SAD, Nosač aviona, Ratni brodovi
Pentagon je verziju dokumenta na 11 stranica objavio u petak (Reuters)

Američka vojska stavila je u središte svoje nove nacionalne obrambene strategije, objavljene u petak, suprotstavljanje Kini i Rusiji, što je zadnji u nizu znakova promjene američkih prioriteta nakon više od 15 godina fokusiranja na borbu protiv “islamskih militanata”, prenosi Hina.

Strateški dokument, prvi takav od 2014. godine, postavlja prioritete za američko Ministarstvo obrane, koji bi se trebali odraziti u budućim izdvajanjima za obranu.

Pentagon je verziju tog dokumenta na 11 stranica objavio u petak.

Takozvana nacionalna obrambena strategija predstavlja zadnji znak odlučnosti administracije predsjednika Donalda Trumpa da se pozabavi izazovima iz Rusije i Kine, unatoč Trumpovom pozivu na poboljšanje odnosa s Moskvom i Pekingom.

‘Militanti’ i dalje prijetnja

“Sve je jasnije da Kina i Rusija žele oblikovati svijet u skladu sa svojim autokratskim modelom – dobivanjem ovlasti za ulaganje veta na ekonomske, diplomatske i sigurnosne odluke drugih zemalja”, navodi se u dokumentu.

Elbridge Colby, zamjenik pomoćnika ministra obrane za razvoj strategije i snaga, rekao je na brifingu za novinare da je Rusija puno drskija od Kine u korištenju vojne sile.

U dokumentu se među glavnim prioritetima Pentagona također spominje Sjeverna Koreja i navodi potreba fokusiranja američke raketne obrane protiv prijetnje iz Pjongjanga, koji je, osim nuklearnog oružja, navodi se, nagomilao arsenal biološkog, kemijskog i konvencionalnog naoružanja.

Također se navodi da “islamski militanti” i dalje predstavljaju prijetnju.

Izvor: Agencije