Kina: Imamo pravo na zonu zračne odbrane

Nakon što su Filipinci pokrenuli spor, a Međunarodni arbitražni sud u Hagu donio odluku da Kina nema historijsko pravo na Južno kinesko more, ta je zemlja upozorila da će u slučaju ugroženosti imati pravo na proglašenje zone zračne odbrane.

“Kina ima pravo to učiniti. Nadamo se da druge zemlje neće iskoristiti ovu priliku da zaprijete Kini i da će sarađivati sa Kinom na zaštiti mira i stabilnosti u Južnom kineskom moru, kao i da neće dopustiti da ovo preraste u rat”, rekao je Liu Zhenmin, zamjenik ministra vanjskih poslova Kine.

Kina ne prihvata i ne priznaje odluku Suda u Hagu.

Tokom višemjesečnog sudskog procesa Peking je pokušavao diskreditirati Sud koji uživa podršku Ujedinjenih naroda, jer tvrdi da on nema jurisdikciju u sporu u koji je uključeno nekoliko zemalja.

Potencijalni sukob

Kina tvrdi da ima suverenitet nad gotovo svim strateški ključnim vodama u ovom moru, dok istovremeno teritorijalna prava na vode Južnog kineskog mora polažu i njeni susjedi u Jugoistočnoj Aziji.

Analitičari kažu da je sporna teritorija, koja obuhvata tri miliona kvadratnih kilometara vodene površine, potencijalno žarište regionalnog sukoba.

Proteklih godina Kina sve glasnije polaže pravo na Južno kinesko more. Koristi se različitim sredstvima: od gradnje umjetnih otoka do organiziranja turističkih obilazaka u spornim područjima.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera