Kina: Istraga protiv istaknutog političara

Bo je sada i službeno u pritvoru (Reuters)

Kina je objavila da je pokrenuta kriminalistička istraga protiv bivšeg visokog dužnosnika Boa Xilaia nakon što mu je Parlament ukinuo imunitet od kaznenog progona, javlja Reuters, te podsjeća da je Bo svojevremeno glasio za jednog od najozbiljnijih kandidata za vodstvo druge najsnažnije ekonomije na svijetu.

Umjesto toga, Boa iščekuje suđenje za korupciju i zloupotrebu vlasti, a za krivična djela koja mu se pripisuju može očekivati dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Kako javlja državna agencija Xinhua, “državni tužitelj je odlučio pokrenuti istragu protiv političara Boa Xialia zbog krivičnih djela”, a protiv njega su “poduzete mjere prisile”, što aludira na činjenicu  da je Bo sada službeno u pritvoru.

Prema navodima ove agencije, Stalni komitet Nacionalnog narodnog kongresa, kineski Parlament, “objavio je da Bo Xilai više nije zamjenik predsjednika Parlamenta”.

Ubistvo Britanca

Njegova supruga Gu Kailai i bivši načelnik policije Wang Lijun su pritvoreni zbog skandala oko ubistva britanskog biznismena Neila Heywooda dok je Bo bio šef Komunističke partije grada Chongqinga na jugozapadu zemlje.

Kineske vlasti su prošli mjesec optužile Boa za korupciju i za zaobilaženje zakona u nastojanju da zataška Heywoodovo ubistvo.

Odluka o pokretanju kriminalističke istrage protiv Boa donesena je dvije sedmice uoči održavanja kongresa Komunističke partije Kine koji počinje osmog novembra i na kojem bi se trebalo objaviti novo vodstvo Centralnog komiteta KP Kine.

Bo, 63-godišnji bivši ministar trgovine svoj je položaj u Chongqingu od 2007. iskoristio za provođenje populističke politike, kojom je zadobio brojne poklonike koji su žudjeli za karizmatičnim vođom.

Posebno je dobio naklonost tzv. prave ljevice, koja je bila oduševljena njegovim promicanjem “crvene” kulture nadahnute razdobljem Mao Zedonga i njegovom kontroverznom kampanjom protiv organiziranog kriminala.

Za njega se vjerovalo da će zauzeti visoki položaj u novom vodstvu, ali se njegova karijera strmoglavila nakon što je Wang u veljači pobjegao u američki konzulat, tvrdeći da je Gu Kailai otrovala Heywooda.

Boov advokat, kojeg je angažirala njegova porodica, kazao je kako ne zna da li će mu Vlada dozvoliti da brani svog klijenta kada slučaj dođe na sud.

Nicholas Bequelin iz organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch tvrdi da “sudstvo kreće u akciju kada je ishod već poznat”.

“Nema naznaka da će to uistinu biti pravo suđenje jer Bo zna previše”, kazao je Bequelin.

Izvor: Agencije