Kina izvodi vježbe u Južnom kineskom moru

Vježba je usredotočena na operacije zračne kontrole, pomorske bitke i rata protiv podmornica (AP)

Službeni mediji u subotu su objavili da je Kina pokrenula vojne vježbe u Južnom kineskom moru, uoči vrlo iščekivane arbitražne odluke o pomorskoj razmirici Kine i Filipina oko te strateške zone.

Kineska mornarica je u petak izvodila “borbene vježbe sa stvarnim raketama” između arhipelaga Paracels i kineskog otoka Hainana, na jugu Kine, objavio je PLA Daily, službeni dnevnik vojske na svojoj internetskoj stranici.

Javna televizija CCTV emitirala je prizore borbenih zrakoplova i brodova koji ispaljuju rakete, helikoptera kako polijeću i podmornica koje plove na površini vode.

“Vježba je usredotočena na operacije zračne kontrole, pomorske bitke i rata protiv podmornica”, istaknuo je PLA Daily čiji je članak preuzet na internetskoj stranici kineskog ministarstva obrane.

Presuda u utorak

Do manevara dolazi dok Stalni arbitražni sud u Den Haagu treba u utorak izreći presudu oko teritorijalnih razmirica u Južnokineskom moru između Manile i Pekinga.

Proteklih su se tjedana američki razarači približili grebenima i otocima pod kineskom kontrolom u spornom Južnom kineskom moru, priopćili su ovaj tjedan dužnosnici američke mornarice, kako je prenio Reuters.

Ove patrole bi mogle pojačati tenzije uoči značajne presude povodom teritorijalnih zahtjeva koje Peking iznosi kad je riječ o Južnom kineskom moru.

Iako nisu ušli u zonu od dvanaest nautičkih milja, koju podrazumijeva takozvana operacija plovidbene slobode koja bi iziskivala odobrenje na visokoj razini, razarači operiraju na razdaljini od 14 do 20 nautičkih milja dalje od kineskih otoka.

Prošlog tjedna su Južnim kineskim morem plovili nosač aviona “USS Ronald Regan” i njegova pratnja.

Kina: Sud nema jurisdikciju

Glasnogovornik Pacifičke flote Clint Ramsden rekao je da su te patrole dio “rutinskog prisustva”, u skladu s međunarodnim pravom, ne želeći iznijeti operativne ili taktičke detalje.

Tenzije su u porastu uoči odluke koju 12. srpnja treba donijeti Arbitražni sud u Haagu u vezi sa sporom između Kine i Filipina zbog Južnog kineskog mora.

Kina tvrdi da taj sud nema jurisdikciju i najavljuje da neće sudjelovati u tom procesu, niti će prihvatiti sudsku odluku.

Kina se desetljećima spori s mnogim zemljama regije o teritorijalnoj pripadnosti niza otoka u Južnom kineskom moru, gdje su otkrivene značajne zalihe ugljikovodika – nafte i plina.

Izvor: Agencije