Kina – Karta spasa za Hollywood

Warcraft je u Kini zaradio više od 200 miliona dolara (Reuters)

Piše: Mario Pejović

Američko tržište – tradicionalno mjerilo uspjeha i potencijala holivudskih blockbustera – polako gubi na važnosti kada su u pitanju planovi za nove filmske projekte.

Iako su kino-dvorane sjevernoameričkog kontinenta više od stoljeća bile mjerilo uspješnosti, mnogoljudna Kina se nametnula kao važan igrač koji bi u budućnosti mogao biti odlučujući faktor o kome će ovisiti u koje projekte će se ulagati stotine miliona dolara, a u koje ne.

Dovoljno je pogledati primjer ekranizacije videoigre “Need for Speed”, koja je “potonula” na američkom box officeu, ali je zahvaljujući odličnim rezultatima u Kini i finansijskoj injekciji iz te zemlje već najavljen nastavak. Slična sudbina je i u ekranizaciji “Warcraft” igre, vjerovatno jednog od najvećih promašaja da nije fanova iz komunističke Kine, koji su se pokazali kao prava karta spasa.

Promjena tradicije

Urednik filmskog portala MyFilmo.com navodi da je širom poznato nepisano pravilo da se u holivudskim filmovima, bar u jednom kadru, mora naći američka zastava.

“Obzirom da je borba za ulazak u kineske bioskope među američkim producentima velika, za očekivati je da će se ići mimo ovog pravila sve češće, da će se unapred razmišljati o tome šta će se više dopasti kineskoj filmskoj agenciji i šta će lakše proći njihovu cenzuru”, kazao je Ratković.

Urednik filmskog portala MyFilmo.com Aleksandar Ratković ističe da je Peking za 2016. godinu dozvolio uvoz 34 strana filma, na osnovu dogovora sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, što je bila prilika da se kinesko tržište osvježi nekim holivudskim naslovima za koje su kineski distributeri sklopili ugovor o prikazivanju u toj zemlji.

“Obzirom da je Kina najmnogoljudnija zemlja, filmovi koji su ušli u kvotu prošli su izuzetno dobro, bolje nego na zapadnom tržištu.”

Zapadni filmovi koji najbolje prolaze na tom dijelu azijskog tržišta su uglavnom adaptacije stripova i videoigara, a to nije slučajno, dodaje on.

“Kineska agencija za filmove itekako vodi računa da se u kvoti ne nađu filmovi koji će na bilo koji način promovisati Sjedinjene Američke Države.”

Velika zarada

Koliko je dobra ta prođa pokazuje da je navedeni “Need for Speed” trećinu svjetske zarade ostvario upravo u Kini, dok je, primjera radi, “Warcraft” tamo zaradio više od 200 miliona dolara, odnosno više od polovice ukupne zarade, ističe novinar Sead Vegara, filmski kritičar i urednik filmskog portala Filmofil.ba.

Kako “para vrti gdje burgija neće”, sasvim je jasno da će holivudskim producentima sume zarađene na kineskom tržištu dati potisak za “pravljenje” filmova, smatra Vegara, ističući da se ovdje više ne radi o “snimanju filmova”.

Da će ova komunistička zemlja i dalje biti štamparija novca za Hollywood pokazuje i činjenica da dogovor Kineske filmske agencije sa Svjetskom trgovinskom organizacijom ističe u februaru 2017, a već stižu najave da će se kvota od sljedeće godine uvećati, kaže Ratković.

“Verujem da se američki producenti već uveliko pripremaju i pregovaraju sa kineskim partnerima, jer će po svemu sudeći, biti više šansi da se stigne pred kinesku publiku i ostvari ogroman profit.”

Vegara dodaje da svaka roba ima svog kupca, a da je Hollywood u trgovini sa cijelim svijetom, prodajući bijeg od stvarnosti na par sati. Kako kaže, zakoni tržišta su zakoni ponude i potražnje i s obzirom da se među 10 ovogodišnjih filmova s najboljom zaradom u Kini nalaze četiri nastavka i adaptacije američkih hitova, jasno je da će Hollywood mnogo razmišljati i polagati nade u kinesko filmsko tržište.

Kineska ulaganja

Ipak, Kina je spremna i ulagati u američke blockbustere.

“Sve je veći broj kineskih koprodukcija filmova, a kao jedna od takvih je bio dogovor postignut sa američkim rediteljem Brianom De Palmom za režiju akcionog trilera ‘Lights Out’ o slijepoj Kineskinji upletenoj u zavjeru razotkrivanja strogo povjerljivog programa asasina”, navodi Vegara.

De Palma je u međuvremenu “odlutao” na drugi projekat, što ne znači da nekad neće nastaviti sa radom na filmu.

Vegara dodaje da je kineski Alibaba Pictures Group ove godine potpomogao realizaciju dva holivudska filma, “Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows” i “Star Trek Beyond”, a ukupna planirana sredstva iznose 300 miliona dolara. “Tako da je u budućnosti za očekivati i veći upliv kineskog novca u holivudski filmski biznis.”

Osim navedenih, ovih dana je aktuelna najava za film “The Great Wall”, koji je gotovo u potpunosti finansiran kineskim novcem, a projekat je oko američke zvijezde Matta Damona okupio sve velike “face” kineske filmske industrije, što je naznaka budućih odnosa.

Izvor: Al Jazeera