Kina lani privukla najviše stranih ulaganja

Inostrane kompanije su lani najviše uložile u Kinu, čak 128 milijardi dolara, dok se SAD našao na trećem mjestu sa 86 milijardi dolara (AFP)

Kina je prošle godine privukla najviše direktnih stranih investicija, istisnuvši Sjedinjene Američke Države sa pozicije najprivlačnije destinacije za ulagače prvi put od 2003. godine, pokazuju podaci agencije UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Inostrane kompanije su lani najviše uložile u Kinu, čak 128 milijardi dolara, dok se SAD našao na trećem mjestu sa 86 milijardi dolara. Drugo je mjesto pripalo Hong Kongu, koji je privukao 111 milijardi dolara ulaganja.

Većinom su se strana ulaganja slijevala u kineski uslužni sektor, zbog posustajanja aktivnosti u proizvodnom sektoru.

Od evropskih država najbolje je pozicionirana Velika Britanija, koja je sa 61 milijardom dolara privučenih ulaganja zauzela šesto mjesto. Slijede Holandija i Luksemburg na devetom, odnosno desetom mjestu, sa 42, odnosno 36 milijardi dolara stranih investicija.

Pet vodećih

Ukupno su u 2014. direktna strana ulaganja u svijetu smanjena za osam posto, na procijenjenih 1.260 milijardi dolara, pritisnuta krhkošću svjetske ekonomije, neizvjesnim regulatornim okruženjem i geopolitičkim rizicima. Dodatni uteg bila je i velika prodaja imovine u SAD-u, navodi se u izvještaju.

Tako je vrijednost prekograničnih spajanja i akvizicija u SAD-u pala na samo 10 milijardi dolara u 2014, s više od 60 milijardi u 2013. godini, na osnovu transakcije u sklopu koje je američki Verizon od britanskog Vodafona otkupio svoje dionice u vrijednosti od 130 milijardi dolara.

Time su direktna strana ulaganja u grupu razvijenih ekonomija u cjelini srezana za 14 posto, na 511 milijardi dolara.

Ulaganja u EU povećana su u 2014. za 13 posto, dosegnuvši procijenjenih 267 milijardi dolara.

Među pet vodećih destinacija za ulaganja našle su se prošle godine čak četiri ekonomije u razvoju, uz Kinu i Hong Kong još i Singapur i Brazil, pokazuju podaci UNCTAD-a.

Povišeni rizici

Ukupno su ulaganja u ekonomije u razvoju porasla prošle godine za četiri posto, premašivši 700 milijardi dolara.

Ulaganja u tranzicijske ekonomije više su, pak, nego prepolovljena, na 45 milijardi dolara, zbog regionalnih sukoba, sankcija Ruskoj Federaciji i negativnih izgleda za rast.

U UNCTAD-u ocjenjuju da u doglednoj budućnosti ne treba očekivati izrazitije povećanje direktnih stranih ulaganja, izdvajajući među negativnim faktorima prigušene izglede za svjetsku privredu, volatilnost na deviznim i robnim tržištima i povišene geopolitičke rizike.

S druge strane, napominju da bi pozitivno na ulaganja moglo utjecati jačanje rasta u SAD-u i potražnje za naftom usljed nižih cijena, te „proaktivna monetarna politika u eurozoni“.

Izvor: Agencije