Kina: Lani više od 450 ubijenih u Xinjiangu

Ukupan broj žrtava više je nego udvostručen od 2013. godine, saopćila je ujgurska nevladina organizacija (EPA)

Više od 450 osoba ubijeno je 2014. godine u sukobima u kineskoj regiji Xinjiang, naseljenoj pretežno muslimanima, Ujgurima, po istraživanju nevladine organizacije, koja bilježi tri puta više žrtava među ujgurskom manjinom nego među etničkim Kinezima.

Ogromno područje na zapadnom kraju Kine, koje graniči sa zemljama Srednje Azije, poprište je već dvije godine porasta nasilnih incidenata etničkog i vjerskog karaktera, koje vlasti ocjenjuju “terorističkim i separatističkim”.

Informacije ondje striktno kontroliraju komunističke vlasti, a nevladina organizacija Projekt za ljudska prava Ujgura, sa sjedištem u Washingtonu, skupila je podatke iz kineske i strane štampe, navodi agencija Hina.

Između 457 i 478 osoba ubijeno je prošle godine u Xinjiangu, izvještava nevladina organizacija, koja je identificirala između 235 i 240 Ujgura među žrtvama te 80 do 86 Hana, većinske kineske etničke grupe u zemlji.

Represija nad Ujgurima

Ukupan broj žrtava više je nego udvostručen od 2013. godine, a UHRP ga procjenjuje između 199 i 237, od kojih 116 do 151 Ujgura te 32 do 38 Hana.

Direktor UHRP-a Alim Sejtof kaže da podaci govore da “represija nad Ujgurima samo pojačava nasilje” i dovodi do “ubijanja više Ujgura”.

To se pogoršavanje pripisuje “pretjeranom korištenju sile” od strane vlasti i “pogoršanju sigurnosnog okruženja” nakon što je na vlast došao Xi Jinping 2013. godine.

Istraživanje otkriva da je u zadnje dvije godine ubijeno između 229 i 333 navodnih napadača, znatno više od broja dužnosnika kineske države (53-108) i civila (125-194).

“U iznenađujućem broju incidenata, policija je usmrtila sve navodne ‘napadače'”, saopćio je UHRP.

AFP podsjeća i na prošlomjesečno saopćenje Svjetskog ujgurskog kongresa, sa sjedištem u Minhenu, u kojem se navodi da je u Xinjiangu “dramatično povećano nasilje”.

Agencija prenosi i tvrdnju vlasti u Xinjiangu da je, zahvaljujući različitim projektima, poboljšan život ljudi u toj oblasti i da se štite ljudska i vjerska prava.

Izvor: Agencije