Oglasi

Kina lansira prvi teretni svemirski brod

Projekt je korak naprijed prema cilju da Kina uspostavi stalnu svemirsku stanicuu s posadom do 2022. godine,
Peking planira dovesti čovjeka na Mjesec do 2024. te spustiti sondu na Mars 2021. godineAP - Ilustracija

Kina će u četvrtak lansirati prvi teretni svemirski brod, što je korak naprijed prema cilju te zemlje da uspostavi stalnu svemirsku stanicuu s posadom do 2022. godine, izvijestili su državni mediji.

Predsjednik Xi Jinping ocijenio je unapređenje kineskog svemirskog programa prioritetom u jačanju nacionalne sigurnosti i odbrane.

Opskrbni svemirski brod Tianzhou-1 bit će lansiran u 7:41 po lokalnom vremenu uz pomoć rakete Long March-7 Y2 iz Centra za lansiranje satelita Wenchang, u južnoj pokrajini Hainan, potvrdila je u srijedu agencija Xinhua.

Šest tona tereta

Svemirski brod pristat će uz svemirsku laboratoriju Tiangong 2 (Nebeska palača), u kojoj su u oktobru prošle godine dvojica astronauta provela mjesec dana, u sklopu najduže kineske misije sa svemirskom posadom.

Tamo su proveli više bioloških i medicinskih eksperimenata.

Misija će doprinijeti važnom tehnološkom temelju za izgradnju kineske svemirske stanice, ističe Xinhua.

Teretni svemirski brod može prevesti šest tona hrane i ostalih potrepština, dvije tone goriva te bez posade može letjeti tri mjeseca.

Uprkos napretku kad je u pitanjui razvoj svemirskog programa u vojne, trgovačke i naučne svrhe, Kina u tom području još uvijek zaostaje za Rusijom i SAD-om.

Ako Međunarodna svemirska stanica završi s radom 2024. godine, kako je predviđeno, Kina će biti jedina zemlja sa stalnom stanicom u svemiru.

U planu Mjesec i Mars

Za dvije godine planira lansirati glavni modul nove stanice, koja bi, potpuno opremljena, trebala krenuti u rad 2022. godine.

Kineski astronauti ne smiju raditi na ISS-u zbog odluke Kongresa SAD-a iz 2011. godine, koji je zabrinut za američku nacionalnu sigurnost.

Kina planira dovesti čovjeka na Mjesec do 2024. te spustiti sondu na Mars 2021. godine.

Izvor: Agencije