Kina lansirala prvi bolivijski satelit

Lansiranje satelita u La Pazu su organizirano gledali i brojni stanovnici Bolivije, izvodeći tom prilikom ceremoniju u čast Majke Zemlje (EPA)

Tokom posjeta bolivijskog predsjednika Eva Moralesa Kini, ova zemlja je odaslala prvi komunikacijski satelit Bolivije u svemir.

Prema pisanju kineske novinske agencije Xinhua, bolivijski satelit poslan je u svemir iz Lansirnog centra Sicang na jugu Kine, na nosaču raketa tipa 3B.

Lansiranju satelita, kojeg je razvila Organizacija za svemirsku znanost i tehnologiju Kine, prisustvovao je i predsjednik Bolivije Evo Morales.

Prvi bolivijski komunikacijski satelit bit će korišten za servis usluga, obrazovanja i radio-televizije, a pomoću njega bit će poboljšana i ubrzana kvaliteta telefonske i internet komunikacije u Boliviji.

Bolivijski satelit je peti koji je Kina lansirala za neku drugu zemlju, a drugi iz latinoameričkih zemalja.

Kina je 2008. godine lansirala venecuelanski telekomunikacijski satelit u svemir.

Morales: Ovo je svjetlo

Lansiranje rakete koja nosi prvi satelit za telekomunikacije te zemlje na velikim TV ekranima u La Pazu gledali su i brojni stanovnici Bolivije, izvodeći tom prilikom ceremoniju u čast Majke Zemlje.

Satelit “Tupac Katari”, nazvan po heroju iz borbe protiv španjolske kolonijalne vlasti, svrstao je Boliviju među brojne zemlje Južne Amerike koje imaju svoj satelit u svemiru.

Predsjednik Morales, koji je otputovao u Kinu kako bi prisustvovao lansiranju, rekao je kako će taj događaj okončati ovisnost Bolivije od stranih sila kada su u pitanju telekomunikacije.

“Ovo će biti naše svjetlo, pošto smo toliko godina živeli u tami i patnji i pod dominacijom stranih sila”, kazao je Morales.

Satelit je koštao 302 milijuna dolara, a financirala ga je Kineska razvojna banka.

Do svoje orbite stići će za 10-ak dana, a u potpunosti će početi raditi u ožujku iduće godine.

Izvor: Agencije