Kina najavila velike projekte širom Afrike

Peking će diljem Afrike pomoći u gradnji brzih željeznica, zračnih luka i elektrana, izjavio je kineski premijer Li Keqiang, koji je u obilasku četiri afričke države, a trenutačno boravi u Angoli.

Kaže da će takvi projekti pomoći u stabilizaciji kontinenta. Ranije ove godine Kina je potpisala ugovor vrijedan 13 milijardi dolara u Nigeriji, za gradnju novih željezničkih mreža.

Također, obećala je više od dvije milijarde dolara za elektrane i rudnike ugljena u Zimbabveu. Nadaju se kako će ti projekti smanjiti nestašicu energije.

Protekle godine Kenija je s Kinom potpisala ugovore vrijedne više od pet milijardi dolara za željezničku liniju i energetski projekt.

Uzbuđenje zbog kineskog premijera

Posljednja destinacija kineskog premijera na tom putu je Nairobi, glavni grad Kenije.

Studenti u Nairobiju pjevaju na mandarinskom, spremajući se za izvedbu pred kineskim premijerom. Svi su svjesni važnosti njegova posjeta.

Nakon godina učenja jezika, nadaju se da će se njihov trud pretvoriti u poslove s kineskim kompanijama sa sjedištem u Keniji.

“Ovo je velika prilika koju imamo za karijeru… Da počnemo druge karijere ili zaposlimo ljude… Veoma smo uzbuđeni”, rekao je jedan student.

I njihov nastavnik Jacob Lukaka je uzbuđen.

“Ohrabrujemo ih da odu u Kinu i vrate se jer shvaćamo da ondje ima toliko mnogo prilika za njih. Imamo brojne kompanije sa sjedištem ovdje u Keniji i shvatili smo da će Kinezi htjeti lokalne ljude koji govore jezik”, kaže profesor mandarinskog jezika.

Mnogi studenti u Nairobiju svoju ekonomsku budućnost vide usko vezano uz Kinu.

Velik kineski utjecaj u Africi

“Mjesto gdje mladi Kenijci dolaze naučiti mandarinski nije samo jedna ili dvije učionice na Sveučilištu u Nairobiju, to je cijeli institut. Sve učionice obilježene su na kineskom jeziku i mnogo je znakova kineske kulture u hodnicima. Ali na stepeništu je jasan indikator zašto toliko mnogo mladih Kenijaca želi naučiti mandarinski. Tu su brojne fotografije kenijskih poslovnih ljudi kako prodaju svoje proizvode u Kini”, javlja iz Nairobija reporterka Al Jazeere Jane Ferguson.

Kina godinama gradi poslovne veze s Afrikom, ugovorima u rudarstvu, građevini i trgovini.

Neizravnu moć Kina gradi putem medijskih kuća diljem kontinenta. Međutim, neki stručnjaci upozoravaju na to da države poput Kenije moraju održavati poslovne veze i s drugim zemljama.

“Važnost multilateralng pristupa uključivanju drugih zemalja je u tome što pruža kompanijama i njihovim odnosima neku vrstu zaštite, ukoliko stvari krenu loše”, kaže trgovinski analitičar James Shikwati.

Ali snovi novog naraštaja kenijskih profesionalaca usmjereni su prema Istoku.

Izvor: Al Jazeera