Kina: Nuklearni program Sjeverne Koreje problem je SAD-a

Kina je objavila da zabranjuje uvoz uglja iz Sjeverne Koreje nakon što je ta država testirala balističke rakete srednjeg dometa (EPA)

Kina je odbacila pritiske američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi sa Sjevernom Korejom, istaknuvši da je ključ problema sukob između Washingtona i Pyongyanga.

Trump je u četvrtak rekao da bi Kina mogla riješiti sigurnosni problem Sjeverne Koreje “vrlo lako ako bi to htjela”, vršeći pritisak na Peking da utječe na sve agresivnije ponašanje Pyongyanga.

Kina je bila jasna u vezi s tim da se protivi sjevernokorejskom nuklearnom i raketnom programu, te je više puta pozivala na uklanjanje nuklearnog naoružanja s Korejskog poluotoka i obnavljanje pregovora između Sjeverne Koreje i svjetskih sila.

Zabrana uvoza uglja

Također je insistirala na tome da je posvećena provedbi sankcija Ujedinjenih nacija nad Sjevernom Korejom.

“Mi smo već više puta ponovili da je ključ sjevernokorejskog nuklearnog pitanja problem između SAD-a i Sjeverne Koreje”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Geng Shuang u odgovoru na Trumpove opaske.

“Nadamo se da će relevantne strane preuzeti svoju odgovornost, igrati ulogu koju trebaju te, zajedno s Kinom, konstruktivno promovirati mir i stabilnost na Korejskom poluotoku i raditi na njegovoj denuklearizaciji”, dodao je.

Kineska novinska agencija Xinhua objavila je kako se kineski utjecaj na Sjevernu Koreju preuveličava.

“Trumpova administracija treba učiniti prvi korak i razgovarati s Pyongyangom. SAD time ne može ništa izgubiti”, piše u komentaru te državne agencije na engleskom jeziku.

Kina je prošle subote objavila da zabranjuje uvoz uglja iz Sjeverne Koreje nakon što je ta država testirala balističke rakete srednjeg dometa.

Osuda ‘susjedne države’

Sjevernokorejski državni mediji izdali su rijetko saopćenje u kojem osuđuju Kinu, svoju glavnu diplomatsku podršku, tvrdeći da se, zbog zabrane uvoza uglja, pokazala američkom marionetom, pišu agencije.

Sjevernokorejska državna agencija KCNA nije izričito spomenula Kinu, ali je osudila jednu “susjednu državu”, koja sarađuje s njihovim neprijateljima kako bi zbacila “njen društveni sistem”.

Uprkos izražavanju protivljenja sjevernokorejskom nuklearnom i raketnom programu, Geng je naglasio kako su Kina i Sjeverna Koreja i dalje prijateljski susjedi te da su “voljni s njom sarađivati na promoviranju stabilnog i zdravog razvoja odnosa”.

Izvor: Agencije