Kina o pucnjima u Nemcova: Političko ubistvo je zastarjela metoda

Brojni Rusi odali su počast ubijenom vođi ruske opozicije (Reuters)

Istraga o ubojstvu ruskog oporbenog čelnika Borisa Nemcova kreće se u više smjerova – od političkog motiva do odnosa sa djevojkom, navode ruski mediji.

Istraga se koncentrira na pet verzija u vezi s motivom za zločin: ubojstvo kao provokacija radi destabilizacije političke situacije u zemlji, islamski ekstremizam (zbog pozicije Nemcova u vezi sa karikaturama u listu Charlie Hebdo, “ukrajinska verzija” (osobna mržnja nekog sudionika konflikta), poslovni odnosi, ljubomora (Ana Durickaja, manekenka koja je pratila Nemcova u trenutku ubojstva, nedavno je u Švicarskoj abortirala).

Prema informacijama pravosudnih organa, Nemcov je ubijen iz neposredne blizine nakon čega je ubojica pobjegao bijelim automobilom strane proizvodnje, dok se u društvu ženske osobe – 23-godišnje manekenke iz Kijeva, vraćao iz restorana iz pravca Crvenog trga.

U njega je ispaljeno sedam hitaca, četiri metka su ga pogodila u leđa, zbog čega je izdahnuo na licu mjesta. Djevojka nije ozlijeđena.

Još se ništa ne zna o ubojicama. Nema osumnjičenih i privedenih. Postoje svjedoci, ali se njihove izjave ne objavljuju.

“U opticaju su sve verzije događaja, između ostalih i naručeno ubojstvo”, izjavila je Julija Ivanova, službena predstavnica Istražnog odbora Rusije za Moskvu.

Kasparov: Putinova brutalna diktatura

“Ubojstvo glasnog kritičara Kremlja – Borisa Nemcova ugasilo je svaku nadu u mirnu političku tranziciju u Rusiji i smjenu vlade predsjednika Vladimira Putina”, rekao je Gari Kasparov, ugledni predstavnik ruske političke oporbe.

Bivši svjetski prvak u šahu koji živi u samonametnutom egzilu u Sjedinjenim Državama, rekao je da se ruska politička oporba suočava s mračnom budućnošću nakon ubojstva Nemcova u petak navečer nedaleko od Kremlja.

“Boris se nadao, uzaludno kao što nam je sada jasno, da će vidjeti neku vrstu mirne tranzicije u normalnu, demokratsku vladavinu”, rekao je Kasparov u razgovoru za Reuters, opisujući Nemcova kao jednog od vodećih ruskih zagovornika nenasilnog političkog dijaloga.

“Sada ne vidim nikakvih izgleda da Rusija izađe iz Putinove brutalne diktature i pretvori se u nešto što bi barem sličilo na nešto što smo imali prije deset godina”, dodao je Kasparov.

Nemcov je bio jedan od najuglednijih vođa podijeljene ruske oporbe, a ruske su vlasti sugerirale da sama oporba stoji iza njegova ubojstva kako bi stvorila mučenika i lakše se ujedinila.

Kasparov se međutim pridružio drugim pristašama Nemcova koji vjeruju da iza ubojstva stoje ruske vlasti koje su željele poslati poruku antiputinovskim aktivistima.

“To je signal svima koji su uključeni u oporbene aktivnosti. ‘nećemo gubiti vrijeme sa sudskim progonima, pretvarajući se da poštujemo vladavinu zakona. Jednostavno ćemo vas eliminirati'”, dodao je Kasparov.

‘Ne vraćam se u Moskvu’

Potvrdio je kako nema tjelesne čuvare u Sjedinjenim Državama te da se ne osjeća kao da mu je život ugrožen sve dok se nalazi izvan Rusije.

Također je dodao da se ne namjerava vraćati u Moskvu, čak ni kako bi u utorak nazočio pogrebu Nemcova.

“Ne kupujem karte u jednom smjeru”, rekao je Kasparov.

Upitan ima li neku strategiju za svoj politički angažman u budućnosti, Kasparov je bio iskren: “Nemam nikakvu strategiju. To nije partija šaha. U šahu postoje pravila”.

Dodao je da mu se čini da politički aktivisti u Rusiji nemaju puno prostora za razvijanje političke strategije. “Kakvu političku strategiju možete imati ako možete biti ubijeni?”, upitao se Kasparov.

Kina: Političko ubojstvo kao zastarjela metoda

Političko ubojstvo “zastarjela” je metoda, ocijenio je kineski službeni dnevnik u uvodniku u kojem se osuđuje ubojstvo ruskog oponenta Borisa Nemcova, nazvano “ozbiljnim udarcem ruskom jedinstvu”.

“Ubojstvo čelnika oporbe posebno je nerazuman čin jer zgražanje koje izaziva može samo pojačati oporbu umjesto da je oslabi”, prokomentirao je Global Times, dnevnik Kineske komunističke partije.

“Političko ubojstvo najsramotniji je čin. To je zastarjela strategija i rijetko se koristi u modernom i civiliziranom svijetu”, ocijenio je taj kineski dnevnik.

“Kinesko društvo željno čeka vidjeti stabilnu Rusiju pod Putinovim vodstvom”, dodaje dnevnik po kojemu je ubojstvo Nemcova “zadalo ozbiljan udarac ruskom jedinstvu”.

Oponent je imao tek “ograničen utjecaj te njegovo ubojstvo ide protiv obične političke logike”, nastavlja dnevnik.

Kineska komunistička partija ne tolerira nikakvo političko protivljenje i sustavno zatvara Kineze koji se otvoreno suprotstavljaju režimu jedine stranke.

Izvor: Agencije