Kina od Pjongjanga traži da prestane kršiti rezolucije UN-a

Raketa, Lansiranje, Sjeverna Koreja
Sjeverna Koreja je ponovo lansirala interkontinentalnu balističku raketu (Reuters)

Kina je zatražila od Sjeverne Koreje da ne krši rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda svojim nuklearnim programima i projektilima nakon što je Pjongjang uspješno testirao ono što je sam nazvao balističkim projektilom srednjeg dometa.

SAD je nastojao uvjeriti Kinu, glavnog sjevernokorejskog saveznika, da učini više kako bi se obuzdala Sjeverna Koreja, koja je izvršila desetke ispaljivanja projektila i testirala dvije nuklearne bombe početkom godine unatoč rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjeverna Koreja ne taji planove za razvoj nuklearnog projektila sposobnog pogoditi SAD i ignorira pozive na zaustavljanje programa naoružanja, čak i one iz svoje saveznice Kine.

Sjevernokorejski argument jest da je program nužan za obranu od agresije SAD-a.

‘Spremni za masovnu proizvodnju’

“Tražimo od Sjeverne Koreje da ne čini ništa čime bi ponovno kršila rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yio u izjavi postavljenoj na internetskoj stranici Ministarstva vanjskih poslova u utorak, prenosi Hina.

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je objavila da je ispaljivanje projektila izvršeno u nedjelju bilo u skladu sa svim tehničkim zahtjevima koji bi dopustili masovnu proizvodnju projektila koji je nazvala Pukguksong 2 unatoč tome što američki dužnosnici i stručnjaci dovode u pitanje napredak tog programa.

Test je bio drugi ovog tjedna.

Nova južnokorejska liberalna vlada priopćila je da to ugrožava nadu u mir na Korejskom poluotoku.

Ujedinjeni narodi pozvali su Sjevernu Koreju da prekine s testiranjem balističkih raketa kako bi otvorila put prema razgovoru sa svjetskim silama.

“Takve akcije prijete regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti”, ocijenio je glasnogovornik generalnog tajnika UN-a Stéphane Dujarric.

On je pozvao Sjevernu Koreju da zaustavi daljnja testiranja raketa i omogući prostor za razmatranje nastavka “smislenog dijaloga”.

“Jasno je da Sjeverna Koreja otvoreno prkosi rezolucijama Vijeća sigurnosti ubrzavanjem svojih aktivnosti testiranja balističkih raketa”, rekao je Dujarric.

Francuska za ‘čvrstu’ reakciju Vijeća sigurnosti

Francuski veleposlanik pri UN-u Francois Delattre rekao je u ponedjeljak da je najnovija raketna proba koju je izvršila Sjeverna Koreja “još jedna neprihvatljiva provokacija”, koja zahtijeva “brzu i čvrstu reakciju” Vijeća sigurnosti UN-a.

On je novinarima rekao da se Francuska nada da će Vijeće sigurnosti nastaviti raditi na snažnoj rezoluciji kojom se Sjevernoj Koreji uvode oštrije nove sankcije i zahtijeva bolja primjena postojećih sankcija, prenosi AP.

Naglasio je da se o novoj rezoluciji pregovara “dok mi razgovaramo” i izrazio očekivanje da će članovi tog vijeća razgovarati o rezoluciji tijekom hitnih konzultacija iza zatvorenih vrata o Sjevernoj Koreji, koje će u utorak biti održane na zahtjev SAD-a, Japana i Južne Koreje.

Raketa Pukguksong 2, lansirana iz Sjeverne Koreje u nedjelju, letjela je blizu 500 kilometara i postigla visinu od 560 kilometara prije nego što je pala u Tihi ocean, a sjevernokorejski mediji najavili su nove raketne probe i u budućnosti.

Izvor: Agencije