Kina odbija pregovarati sa SAD-om ‘s nožem pod grlom’

Trgovinski rat između Washingtona i Pekinga pogoršao se stupanjem na snagu dodatnih carinskih taksi od 10 posto na kineske proizvode (EPA)

Kina je u utorak ocijenila nemogućim nastavak trgovinskih pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama s “nožem pod grlom” te je oštro napala nove američke carinske takse na njene proizvode, zahtijevajući “obostrano poštivanje”.

Trgovinski rat između Washingtona i Pekinga pogoršao se u ponedjeljak stupanjem na snagu dodatnih carinskih taksi od 10 posto na kineske proizvode, koje obuhvataju 200 milijardi dolara godišnjeg uvoza, prenosi Hina.

“SAD je upravo usvojio vrlo važne trgovinske restrikcije. Stavljajući nam tako ‘nož pod grlo’, kako bi moglo doći do pregovora? To ne bi bili pregovori i konsultacije vođene u ozračju jednakosti”, izjavio je pomoćnik kineskog ministra trgovine Wang Shouwen na konferenciji za novinare.

‘Krađa intelektualnog vlasništva’

Kina je obećala smjesta odgovoriti na najnoviji potez Washingtona s carinskim taksama od pet do deset posto na američke proizvode, što predstavlja 60 milijardi dolara godišnjeg uvoza.

Trump upozorava mjesecima svoje kineske partnere da prekinu trgovinsku praksu koju smatra nepoštenom.

Posebno mu smeta što zauzvrat pristupu kineskom tržištu američke kompanije moraju dijeliti s lokalnim partnerima dio svog tehnološkog znanja, što on uspoređuje s “krađom” intelektualnog vlasništva.

“Trgovinski rat koji Kina vodi protiv SAD-a traje već godinama”, ocijenio je u nedjelju Mike Pompeo, američki državni sekretar.

“Ako to želimo nazvati trgovinskim ratom, odlučni smo u njemu pobijediti i pobijedit ćemo.”

Obećao je kako će od Kine postići da se “ponaša kao što bi se trebala ponašati svjetska sila, pokaže transparentnost i poštuje pravnu državu”.

Trgovinski rat sad je stvarnost

Američki predsjednik Donald već je ovog ljeta uveo takse od 25 posto na 50 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode.

Suočen s identičnom odmazdom Pekinga, odlučio je ocariniti dodatne kineske proizvode vrijedne 200 milijardi dolara.

Washington od marta carini u ime “nacionalne sigurnosti” čelik i aluminij, koji uvozi u iznosu od 25, odnosno 10 posto.

“Trgovinski rat sad je stvarnost”, rekao je Brian Coulton, glavni ekonomist bonitetne agencije Fitch.

Izvor: Agencije