Kina održala najveću vojnu vježbu u Južnokineskom moru

Kineski predsednik Đi Đinping nadgledao je ono što je označeno kao najveća pomorska vojna vežba zemlje u osporavanom Južnom kineskom moru.

Odlučniji nego ikad da modernizuje Narodnooslobodilačku vojsku, Ši je u petak predsedavao velikom vojnom paradom, u kojoj je učestvovao i nosač aviona Liaoning.

“Izgradnja snažne mornarice nikada nije postala tako hitna kao danas. Mi ćemo izneti ideju o izgradnji snažne vojske u novoj eri”, rekao je Ši, obraćajući se vojnicima.

Prema podacima Ministarstva odbrane, u vojnoj vežbi učestvovalo je 10.000 ljudi, 76 borbenih aviona, 48 pomorskih brodova i nuklearne podmornice.

Izveštač Al Džazire iz Pekinga Adrijan Braun rekao je da je predsednik Ši samo 48 sati ranije, pred publikom koja je uključivala brojne svetske čelnike, predstavio Kinu kao garanta slobodne trgovine.

“Sada u Južnom kineskom moru, koje sadrži neke od najprometnijih transportnih traka, imao je još jednu poruku: ‘Ovo su naše vode i imamo snagu da ih branimo'”, rekao je Braun.

Kineska mornarica objavila je u četvrtak da će održati vežbu sa bojevom municijom u Tajvanskom moreuzu, prvu u više od 20 godina.

Tsai: ‘Zaštitit ćemo našu zemlju’

Sa druge strane, Tajvan je u petak održao svoju vojnu vežbu usred rastućih tenzija između dve zemlje.

Vlasti u Pekingu već dugo računaju na Tajvan, ostrvsku republiku sa svojom samoupravom, koja pripada Kini.

Pomorska vežba bila je prva takva od kada je tajvanska predsednica Cai Ing-ven preuzela vlast 2016. godine.

“Verujem da naši državljani treba da se budu sigurni u odlučnost naše vojske da brani i zaštiti našu zemlju”, poručila je Cai sa ratnog broda na istočnoj obali zemlje.

Upitana da komentariše planiranu vežbu Pekinga u Tajvanskom moreuzu, Cai je ocenila da je reč o rutinskoj vežbi, te da je tajvanska mornarica obavila pripreme za njeno potpuno nadgledanje.

Vojna ekspanzija Kine

Cai, međutim, upozorava na ono što se naziva kineskom “vojnom ekspanzijom”, a odnosi se na pojačavanje kineskih vojnih vežbi oko Tajvana.

Samo kineske vazdušne snage obavile su približno 25 vežbi u blizini Tajvana između avgusta 2016. i decembra 2017. godine.

Dvadesetog marta nosač aviona Liaoning plovio je kroz Tajvanski moreuz istog dana kada je i predsednik Ši izneo javno upozorenje protiv pokušaja odvajanja Tajvana od Kine.

Sjedinjene Američke Države su nedavno dale zeleno svetlo da se ovoj ostrvskoj državi pomogne da napravi svoje podmornice, imajući u vidu postojeće tenzije između dva suseda.

Izvor: Al Jazeera i agencije