Kina ograničava korištenje interneta

Kineska vlada će od internet kompanija zahtijevati da ograniče ono što njihovi korisnici mogu vidjeti (Reuters)

Kina pojačava pravila ponašanja na internetu u pokušaju da kontrolira poplavu informacija koje se šire putem online aplikacija, blogova i drugih medijskih izvora čiji broj je sve veći u toj zemlji.

Pravila koja su danas objavljena, a koja bi trebala stupiti na snagu 1. juna, od portala traže da posjeduju licence koje je izdala vlada i da blokiraju strane ili privatne kompanije koje žele investirati u online servise vijesti ili direktno emitirati vijesti, prenosi AP.

Kako se navodi u saopćenju kineske internet administracije, koja je zadužena za provođenje pravila o ponašaju na internetu, kineske medijske kuće morat će proći sigurnosne provjere prije nego što stupe u poslovni odnos sa stranim kompanijama.

Prema najnovijim pravilima, vlada će od internet kompanija zahtijevati da ograniče ono što njihovi korisnici mogu vidjeti ili će riskirati da izgube pravo na rad, rekao je kineski medijski ekspert Chiao Mu.

Izvor informacija

“Ovo se više odnosi na kompanije nego na individualne korisnike. Nije samo da bi se ideološki kontrolirale informacije već i da bi se kontrolirao izvor informacija”, rekao je on.

U Kini ima 700 miliona internet korisnika, a vlasti su dugo pokušavale blokirati materijale koji se smatraju subverzivnim tako što su brisale stavke sa novinskih internetskih stranica i mikroblogova i blokirale mnogobrojne inostrane novinske izvore u okviru sistema pod nazivom “Veliki zaštitni zid”.

Nova pravila za internetske stranice o vlasništvu i osnivanju, podrazumijevaju veći stepen proaktivnog pristupa i prijete kompanijama i osobama novčanim kaznama, pa čak i pokretanjem sudskih postupaka protiv njih, ukoliko ih prekrše.

Državna novinska agencija Kine Xinhua okarakterizirala je ova nova pravila kao mjeru sigurnosti u cilju zaštite privatnosti korisnika.

Ova pravila kako se navodi, ne utiču na strane organizacije i internetske stranice, među kojima je mnogim već zabranjen pristup kineskom internet prostoru.

Izvor: Agencije