Kina oštro protiv američkog plana prodaje oružja Tajvanu

Iz Pentagona je saopćeno da je riječ o prodaji rezervnih dijelova za borbene avione F-16 (EPA)

Vlasti Kine najoštrije su osudile odluku vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o prodaji vojne opreme Tajvanu.

Pentagon je u ponedjeljak odobrio prodaju vojne opreme Tajvanu u vrijednosti od 330 miliona dolara, a riječ je o prodaji rezervnih dijelova za borbene avione F-16, prenosi Anadolija.

U saopćenju se navodi kako će novi kontingent vojne opreme pojačati odbrambene kapacitete Tajvana i kako to neće ugroziti ravnotežu vojnih snaga u Aziji.

“Kina izražava nezadovoljstvo američkom odlukom i apsolutno smo protiv toga”, poručio je u utorak ujutro glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Ging Shuang.

Ističući kako je američka prodaja oružja Tajvanu oprečna međunarodnim pravnim normama, on je kazao kako je to ujedno i grubi napad na suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i nacionalnu sigurnost Kine.

Apel Washingtonu

Zvanični Peking je uputio apel Washingtonu da odustane od spornog plana i prekine saradnju s Tajvanom u duhu postojećih bilateralnih sporazuma.

“Tajvan je nerazdvojivi dio Kine i niko ne može ugroziti teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Narodne Republike”, poručio je Ging.

Američki Senat je početkom augusta usvojio dokument koji predviđa intenziviranje saradnje između SAD-a i Tajvana u vojnom i civilnom sektoru, kao i učestalije zajedničke vojne vježbe u regiji.

SAD zvanično priznaje Narodnu Republiku Kinu kao jedinog nosioca suvereniteta na njenoj teritoriji, uključujući i Tajvan, ali neformalno održava odnose i s tajvanskim vlastima.

Vlasti Tajvana od SAD-a godišnje kupuju oružje i vojnu opremu.

Izvor: Agencije