Kina plaća informacije o bradama i burkama

Provinciju Xinjiang - područje u čijoj ravnici prevladava polupustinja i koje je bogato prirodnim resursima - uglavnom naseljavaju muslimani (Al Jazeera)

Kineske vlasti su odlučile davati nagrade od 2.000 juana (više od 300 američkih dolara) građanima za informacije o mladićima s bradama ili ženama s burkama u pokrajini Xinjiang na zapadu Kine, koja je često poprište nemira i sukoba zbog velikih napetosti između pripadnika naroda Han i muslimana Ujgura.

Lokalni dnevni list Hotan je objavio da su vlasti Hotana – koji je svjedočio političkim nemirima u posljednje vrijeme – izdvojile fond vrijedan stotinu miliona juana (oko 15 miliona dolara) za „borbu protiv terorizma“.

Također se navodi da će vlada Hotana, na krajnjem zapadnom području Xinjianga, davati nagrade od pet miliona juana (730.000 dolara) u slučaju otkrivanja terorističkih zavjera ili „borbe, ubijanja, ranjavanja ili savladavanja izgrednika“.

Nagrada policajcima i spasiocima  

„Otkrivanje ekstremista koji koriste religiju da ugroze rad pravosudnih, administrativnih, obrazovnih i drugih sistema, ili da naštete nacionalnim zakonima“, može donijeti nagradu i do milion juana, piše list.

Zvaničnici u oblasti Pishan u regionu Hotan dodijelile su nagradu od 1,76 milona juana policajcima i spasiocima koji su se umiješali u nemire prošle sedmice kada su tri napadača usmrtila nožem pet osoba. Policija je pucala u napadače koji su preminuli od povreda, prema navodima zvaničnih medija.     

Provinciju Xinjiang – područje u čijoj ravnici prevladava polupustinja i koje je bogato prirodnim resursima – uglavnom naseljavaju muslimani. Veliki broj njih se žali na kulturnu i vjersku represiju i diskriminaciju, stoga je ovo područje nerijetko poprište sukoba između pripadnika ove etničke manjine i snaga sigurnosti. Peking redovno optužuje Ujgurske separatističke skupine, poput Islamskog pokreta Istočnog Turkestana, za organiziranje napada u različitim dijelovima zemlje.

Izvor: Al Jazeera