Kina pokrenula istragu protiv dvoje Kanađana

Kandski par živi u Kini od 1984. godine (Al Jazeera)

Kineske vlasti su pokrenule istragu o dvoje kanadskih državljana osumnjičenih za krađu državnih tajni o kineskoj vojsci i istraživanjima o nacionalnoj odbrani, javili su kineski mediji.

Novinska agencija Xinhua je izvijestila da je protiv Kevin Garratta i Julije Dawn Garratt Biro za državnu sigurnost sjeveroistočnog kineskog grada Dandong pokrenuo istragu, ne navodeći detalje, prenio je AP.

Kanadski dnevnik The Globe & Mail prenio je da par Garratt iz Vancouvera živi u Kini od 1984. godine i vodi popularnu kafeteriju u Dandongu od 2008. godine.

Pružena pomoć

Kanadsko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je u saopćenju da prikuplja informacije o zatvaranju dvoje Kanađana i prati događaje, prenio je AFP.

Kanadski konzularni zvaničnici su spremni pružiti pomoć ukoliko to bude potrebno, dodaje se u saopćenju kanadskog Ministarstva.

Optužbe protiv ovog para uslijedile su sedam dana nakon što je Kanada optužila kineskog hakera da je ušao u Kanadski nacionalni istraživački centar, najznačajniju organizaciju za istraživanje i razvoj u Kanadi.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je snažno neslaganje, traživši od Kanade da povuče optužbe “bez osnova”.

Izvor: Agencije