Kina popravlja standard Šrilančana

Život u Šri Lanki sve je bolji zahvaljujući pomoći Kine, jer je nakon rata najmnogoljudnija zemlja svijeta uložila milijune dolara u obnovu otočne države u Indijskom oceanu.

Posljednji primjer njihove suradnje je kontejnerski terminal vrijedan 500 milijuna dolara, no postavlja se pitanje koliko je za Šri Lanku dobra tolika pomoć i bliskost s Kinom.

Iz Kine dolazi roba svih vrsta, boja i oblika, no ona se ne samo uvozi u Šri Lanku, nego kineski trgovci tamo imaju čak i cijela skladišta.

Zbog sve skupljeg života građani Šri Lanke u stalnom su lovu na proizvode po povoljnijim cijenama, a to nude upravo Kinezi.

No njihova ponuda ne odnosi se samo na kućne potrepštine igračke i alate, jer se Kina nedavno obavezala da će Šri Lanki dati i kredit od 2,2 milijarde dolara.

Turistički potencijali Šri Lanke

Azijski div nakon okončanja rata, financirao je mnoge infrastrukturne projekte poput spomenutog kontejnerskog terminala, aerodroma, brze ceste, luke i elektrane.

I kineski turisti također pomažu proračunu ove zemlje.

„U usporedbi s prošlom godinom broj kineskih turista je jako narastao“, tvrdi turistički vodič Asoka Perera.

Kineski turisti priznaju kako se ni u Kini, ni u Europi „ne mogu naći tako prelijepa mjesta i prirodu“.

Dobre veze između Kine i Šri Lanke nisu novost, jer takav odnos grade već godinama i svi imaju koristi.

Šri Lanka se oslonila na Kinu i njenu pomoć u borbi protiv Tamilskih tigrova, a kasnije kako bi se obranila od kritika međunarodne zajednice zbog načina na koji je rat okončan.

Izvor: Al Jazeera